Varningen: Dyrare Intel-processorer under hösten 2022

intel alder lake processor ovansida 2021
Illustration av ovansidan av en Alder Lake-processor. Foto: Intel

Processortillverkaren Intel har varnat för höga prishöjningar under hösten 2022. Mellan 10 och 20 procent mer kan priserna vara på både processorer och andra Intel-tillverkade kretsar.

Anledningen till prishöjningarna ska vara högre tillverkningskostnader för Intel. Bland annat på grund av covid-pandemin och kriget i Ukraina. Det rapporterar Nikkei Asia på i sin artikel här.

Windows 11 används på allt fler datorer – åtminstone för gaming

Det är inte klarlagt exakt hur slutkonsumenten påverkas av prishöjningarna. Mest sannolikt är att både lösa komponenter från Intel blir dyrare på butikshyllorna samtidigt som OEM-tillverkarna höjer sina priser på datorer och surfplattor.

Hur det än går så kan vi räkna med att ingen konsument kommer att gå vinnande ur den här prishöjningen.

Varningen är en oroväckande vink om att 13:e generationens Intel-processorer som väntas bli presenterade den 27 september kan bli rekorddyra. Intel Raptor Lake är det första slaget mot AMD i striden om nya generationens processorer, men det kan bli en dyrköpt historia.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.