Windows 11 används på allt fler datorer – åtminstone för gaming

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Spelplattformen Steam avslöjar att Windows 11 fortsätter att växa på marknaden. Åtminstone hos gamers som använder sina datorer för spel. Ökningen är dock mycket långsam.

Det är i månadsrapporten ”Steam hardware and software survey” som spelplattformen rapporterar hur olika typer av mjukvara och hårdvara används av deras användare.


Lästips: 15 speltrailers från Sonys State of Play (Playstation)

I rapporten kan vi se den procentuella förändringen mot föregående månad. Och för operativsystemet Windows så noterar vi att både Windows 10 (+0,37 %) och Windows 11 (+0,65 %) ökar.

Windows 10 har fortfarande en överväldigande ledning med en marknadsandel på extrema 74 procent för alla Windows-datorer. Windows 11 stannar på nära 20 procent. Samtidigt minskar alla de andra versionerna, både 32- och 64-bitars.

Andra detaljer är att allt fler datorer har 16 GB eller mer RAM-minne, allt fler grafikkort har 8 GB eller mer VRAM och antalet Intel-datorer med processorfrekvens över 3,3 GHz ökar. Slutligen har allt fler datorer minst 750 GB utrymme (totalt, inte ledigt).

Summan av det hela är att våra datorer blir allt kraftfullare och trots den rådande kretsbristen så köper vi snabbare modeller för gaming.

Lästips: Hur många spel kommer till Playstation VR2?

Vill du ha fler detaljer? Nvidia dominerar helt på grafikkortssidan med 76 procent av marknaden, den mest använda DirectX-versionen är DirectX 12 med Windows 10, och det mest använda processormärket är Intel.

En sista sak är att det populäraste VR-headsetet är Oculus Quest 2 med nära hälften av marknaden just nu, följt av Valve Index och Oculus Rift 2.

Se hela rapporten från Steam här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.