Intel Arc är 268 % snabbare med nya drivrutinerna ”Game On”

intel arc illu 2021

Intel har släppt nya drivrutiner för grafikkorten i Arc-serien. Drivrutinerna kallas för ”Game On” och ger en extrem prestandaökning på 268 procent med DirectX 11.

Drivrutinerna är optimerade för de senaste spelen samtidigt som de ger en rejäl hastighetsförbättring i äldre titlar. Två superhets spel just nu som har officiellt stöd ör Palworld och Tekken 8.

Men även titlar som Atelier Resleriana: Forgotten Alchemy and the Polar Night Liberator, Like a Dragon: Infinite Wealth och Suicide Squad: Kill the Justice League.

Stor prestandaökning i Just Cause-serien

I spel som körs med 4K-upplösning på de högsta inställningarna ges en ungefärlig prestandaökning på 15 procent. Intel nämner specifikt Tekken 8 som ett exempel. Äldre spel kan få upp till dubbla prestandan utan att bildkvaliteten försämras.

Den stora frågan här är huruvida Intel har varit slarviga med optimeringarna från första början, eller om de har hittat något nytt och spännande sätt att pressa ut det där extra ur sina grafikkort.

just cause 3

Här några officiella exempel från Intel på vilka skillnader du kan vänta dig:

  • Assassin’s Creed Syndicate: < 50 fps till 60+ fps
  • Sons of the Forest: < 50 fps till 60+ fps
  • Watch Dogs: Legion: < 50 fps till 60+ fps
  • Just Cause 3: 58 fps till 151 fps
  • Just Cause 4: 31 fps till 115 fps

Intels grafikkort har inte gjort något större intryck på marknaden sedan den första introduktionen våren 2022.

Intel Arc-serien blir bättre – är inte bra nog än

De blir gradvis bättre och närmar sig ett vara hyggliga alternativ till vad Nvidia och AMD har att erbjuda, men långt ifrån alla bör köpa ett Intel-kort idag.

Det saknas samma utbredda stöd för uppskalningstekniken i Intel-korten som DLSS och FSR har. Prestandan är inte på samma nivå och kostnaden är förhållandevis hög i jämförelse med hur marknadens andra kort ser ut.

Det dyraste kortet du kan köpa idag är Arc A770 för cirka 4 500 till 5 500 kronor beroende på tillverkaren. Ett steg ner hittar vi Arc A750 och under det budgetkorten A580, A380 och A310. Se priser och tillgänglighet på Prisjakt här.

Ladda ner drivrutinerna här

De senaste drivrutinerna just nu har versionsnummer 31.0.101.5186-5234. Storleken är 1 GB och du kan läsa allt om förbättringarna på den officiella webbsajten hos Intel här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.