Apple bannlyser Mac-datorer från iMessage om de har den här appen

apple store logo unsplash andy wang
Bild: Andy Wang, Unsplash

Apple har börjat att bannlysa Mac-datorer som använder apparna Beeper Cloud eller Beeper Mini. Datorerna kastas ut utan förvarning och till synes utan anledning.

Beeper samlar alla chattjänster

Beeper är ett företag som utvecklat chattprogram som samlar många olika chattjänster i samma fönster, Bland annat Instagram, Messages, Facebook Messenger, X (tidigare Twitter) och Slack.

Den senaste tiden har det pågått en bitter kamp mellan Beeper och Apple efter att den förstnämnda lyckades knäcka koden till att lägga in iMessage-tjänsten i sina appar. Något som Apple starkt ogillade – och slog tillbaka med full kraft.

Lästips: Använd iMessage på Android med Beeper Mini

Nu har Mac-användare noterat att iMessage-tjänsten blivit oåtkomligt med Beeper Cloud och Beeper Mini installerad. Totalt har ett 30-tal användare (av ungefär 3 500) rapporterats utkastade av Apple.

De som kontaktat Apples support om anledningen har fått svaret att systemen detekterat ”irregular activity”. Exakt vad det innebär är inte känt.

Apple reagerade först efter påtryckningar

Initialt var Apple tysta och vägrade svara på förfrågningar om varför från Beeper. Först när företaget vände sig till The New York Times blev trycket så stort och publikt att började låsa upp datorerna för iMessage igen.

Den stora frågan är vad som hade hänt med användarnas datorer om inte The New York Times hade kontaktat Apple. Hade Apple i sin småsinthet valt att permanent kasta ut datorerna för att Beeper försöker ge dem iMessage i sina appar, eller hade en upplåsning skett efter en tid?

Lästips: Apple introducerar RCS till iOS / iMessage

Apple är extremt beskyddande av sina tjänster. Det är inte förvånande att de straffar användare på det här sättet, men också oroväckande för framtiden. Det är knappast roligt att riskera att få sin svindyra, 35 000-kronors Macbook Pro, utkastade från Apples ekosystem på grund av en enda app.

Beeper reagerade snabbt

Beeper har tagit bort sina appar från macOS efter att nyheten om de bannlysta användarna började bli känd för bolaget. Det är okänt hur en lösning kan eller kommer att se ut.

Via Android Central

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.