Apple introducerar RCS till iOS / iMessage

Apple iMessage

Under det kommande året planerar Apple äntligen att stödja RCS-protokollet, som har varit en branschstandard för säkerare mobilkommunikation än SMS och MMS i Android-telefoner. Det betyder att kommunikationen mellan Android- och Apple-enheter kommer att bli mycket smidigare.

Genom att använda RCS istället för SMS och MMS kan bilder och videor skickas i högre upplösning, man kan se när någon skriver ett meddelande, få läskvitton, använda reaktioner och få bättre stöd för gruppchattar, samt dela sin position. Det bästa är att RCS även fungerar över WiFi på både Android och iPhone.

Apple fortsätter dock att framhäva iMessage som det säkraste och bästa sättet att kommunicera, och RCS kommer fungera parallellt med det. För användare av både iPhone och Android-telefoner är detta goda nyheter.

Så här säger Apple om nyheten:

Senare nästa år kommer vi att lägga till stöd för RCS Universal Profile, standarden som för närvarande publiceras av GSM Association. Vi tror att RCS Universal Profile kommer att erbjuda en bättre interoperabilitetsupplevelse jämfört med SMS eller MMS. Detta kommer att fungera parallellt med iMessage, som fortsätter att vara den bästa och mest säkra meddelandeupplevelsen för Apple-användare.

iMessage öppnar inte upp för nya plattformar

Viktigt att poängtera är att Apple inte öppnar iMessage för nya plattformar. Inte ens nära faktiskt.

RCS kommer att implementeras som en separat lösning som fungerar parallellt med iMessage. Det är troligt att Apple gör inbäddningen på ett sätt som framhöver iMessage som det smidigare och mer praktiska alternativet av de båda.

Apple har tydligt markerat att RCS inte är lika säkert då bland annat krypteringen inte är lika stark som till iMessage.

Konkurrenterna Google och Samsung lär inte vara snabba med att hålla med. De har arbetat för att Apple ska släppa in RCS i Meddelande-appen hur länge som helst. Och nu när det äntligen sker lär det bli glädjeyttringar från båda.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.