Intel släpper drivrutiner för WiFi 7 till Windows 11

Intel logo
Foto: Rubaitul Azad, Unsplash

Om du planerar att köpa ett nätverkskort med stöd för WiFi 7 så kommer du nästan garanterat att stöta på modeller från Intel. Företaget är det kanske största på marknaden för WiFi-kretsar idag och helt nyligen släpptes de första drivrutinerna för WiFi 7 till Windows 11.

Drivrutinerna har version 23.0.5 och finns redo att ladda ner från Intels webbsajt idag. Versionen ger omedelbart stöd för de båda nätverkskorten Wi-Fi 7 BE202 samt Wi-Fi 7 BE200. Båda varianterna finns inbyggda i moderna Windows-datorer från flera tillverkare.

Ladda ner drivrutinerna från Intel här.

Skillnaden mellan Intel BE202 och BE200

Den stora skillnaden mellan BE202 och BE200 är den maximala kanalbredden. Där BE202 klarar upp till 320 MHz så stannar BE200 på ”bara” 160 MHz. Den praktiska skillnaden är att den högre kanalbredden teoretiskt kan skicka mer data på korta avstånd, men risken för störningar är mycket större än med 160 MHz.

I övrigt är BE202 och BE200 helt identiska. Det betyder att båda använder M.2 för PCIe-anslutning, har en antennuppsättning på 2×2 dual-stream, stöder 2,4 GHz / 5 GHz / 6 GHz samt är så kallat för-certifierade för WiFi 7. Andra detaljer är stöd för MU-MIMO, OFDMA och vPro Technology.

Viktigt att tänka på

I skrivande stund finns det inte en färdig certifiering för WiFi 7. Grunden är lagd och de flesta av funktionerna som följer den befintliga standarden är tillgängliga och kan användas av de WiFi 7-kretsar som är släppta, men en färdig certifiering kan dröja en bit in i 2024.

WiFi 7 är den senaste och mest kapabla standarden för WiFi idag. Det betyder att du får betala ett rejält överpris för vad du får – om du köper en router med WiFi-stöd idag. Den absoluta merparten av internetanvändarna klarar sig mer än väl med WiFi 5 eller WiFi 6/6E.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.