Nycklar för Windows 7 kan inte ge gratis Windows 11 mer

microsoft windows 11 2

Det dröjde flera år, men nu har Microsoft stängt luckan som gjorde att nycklar för Windows 7 och 8 kunde användas för att aktivera Windows 11. Den som vill ha det senaste operativsystemet måste alltså köpa sin nyckel för dyra kronor istället.

Faktum är att Microsoft har känt till kryphålet hur länge som helst, men valt att inte göra något åt det. Kanske för att in i det sista locka över så många som möjligt med gamla Windows-versioner. Men nu är det slut på det.

We can’t activate Windows on this device because you don’t have a valid digital license or product key.

Microsofts varningsmeddelande

Microsoft meddelade i september att de planerade att stoppa nycklar för Windows 7 och 8 från att kunna aktivera Windows 10 och 11. Exakt när var inte klarlagt, men att arbetet med blockaden var på gång var tydligt. Och plötsligt bara stängdes dörren. Nyckeln kastades bort. Och så var det med det.

Gamla licens kan användas vid installationen

Du kan rent tekniskt använda dina gamla nycklar om du vill, men bara för att ta dig förbi installationen. Du kan inte registrera operativsystemet utan att köpa en riktig Windows 11-nyckel.

Tacksamt nog så behöver det inte kosta mer än några hundralappar. Om du köper en OEM-licens för Windows 11 via en svensk återförsäljare av Microsofts produkter så kostar det rejält med pengar. Butiker som Inet och Webhallen tar runt 1 500 kronor för en enkel licens. Men du kan köpa en äkta nyckel från tredje part för under 200 kronor om du vill.

Nyckelåterförsäljare som Keytive och ProgramvaruExperten erbjuder licenser för runt 140 till 165 kronor.

Läs mer om hur du köper Windows 11 billigt här.

Redan konverterade licenser är säkra

Har du redan använt en gammal nyckel för att uppgradera ditt Windows 7 eller 8 till en nyare version så kan du sitta lugnt i båten.

Microsoft säger att redan konverterade licenser inte kommer att påverkas. Samtliga licenser ska fungera precis som vanligt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.