Mobiltillverkare satsar på säkerhet – BlackBerry kritiserar Samsung

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Det blir allt viktigare att skydda den information som finns lagrad på mobila enheter som smartphones och surfplattor. Data är hårdvaluta idag och en telefon från exempelvis en VD på ett större företag kan göra stor skada om den hamnar i felaktiga händer – vilket gör det otroligt viktigt för IT-ansvariga att säkra miljön så att obehöriga inte kan ta del av känsligt material.

Om man ska ta det hela på en annan nivå så kan nämnas att det kan vara ytterst förödande även för privatpersoner att tappa bort en smartphone eller surfplatta. Om man inte har skyddat dessa med pinkod och kryptering finns risken att man ger någon sina kontaktuppgifter till alla vänner, inloggningsuppgifter till sociala nätverk och e-post, bilder, videor samt anteckningar.

Jag är själv något oförsiktig och kanske även lite naiv då jag varken har pinkod som stoppar insyn i telefonen och kryptering har jag bara funderat på att aktivera. Kanske tänker jag som så många andra att ”äh, så farligt är det väl ändå inte”, och därmed missar att göra något som borde vara bland det första man gör när man får enheten i händerna.

Här är en annan tanke kring säkerheten i telefoner och surfplattor. Oavsett hur bra säkerhet som finns i mobila enheter så är de inte säkrare än hur bra vi är på att använda och utveckla dem. En säkerhetslösning som har fått stor kritik på senare tid är Samsungs Knox – en funktion som gör att telefoner kan ha två profiler för privat- och professionell information som är krypterad för att stoppa obehöriga ögon.

Samsung har länge försökt attrahera stora företagsprofiler då det är en enorm marknad för den sydkoreanska tillverkaren, men för att göra det krävs exceptionell säkerhet – och det är något som konkurrenterna snabbt försöker poängtera är Samsungs svaga sida.

Säkerhetsforskare hittar sårbarheter i Knox

Säkerhetsforskare på Ben-Gurion University of the Negev (BGU) i Israel har sen tidigare hittat sårbarheter i Knox som gör att vem som helst kan avlyssna trafiken på den krypterade delen av telefonen. Nu lyfter BlackBerry-profilen John Sims denna nyhet igen och pekar på de problem som gör att Samsung-telefoner inte lämpar sig för företagsbruk. Sims anser att Samsung inte är mogna att ta sig an den säkerhet som krävs för professionellt bruk.

Givetvis menar Sims att man istället ska köpa BlackBerry-telefoner, något annat vore ju konstigt – och frågan är om han inte delvis har rätt i det. BlackBerry har länge varit tungviktare mot företag som kräver den tyngsta säkerheten och det är först på senare år som konkurrenter som Apple och Samsung har fått godkännande av exempelvis USA:s regering för bruk inom de statliga myndigheterna. Med sårbarheter i funktioner som Knox så kan man undra om det inte var lite förhastat godkänt.

Dock finns sårbarheter överallt och BlackBerry är absolut inte helt förskonade heller. Sårbarheten i Knox kommer att lagas, Samsung kommer att bli allt större inom företagen och BlackBerry har sedan länge varit på väg ut från marknaden. Sims till synes desperata utspel kom nog inte helt oväntat men lär inte göra något större avtryck bland företagen som är säkerhetsmedvetna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.