Lättare att spåra dig på internet med Chrome 97 (2022)

Apple och Mozilla är starkt kritiska till nya Chrome 97

Google Chrome Logo 2016

Google har släppt Chrome 97 och med det introduceras ett nytt API som är mycket kritiserat. Tunga namn som Apple och Mozilla har klassat API:et som direkt farligt för användarna eftersom det potentiellt kan användas för att spåra enskilda personer på internet.

Okej, det där lät väldigt dramatiskt. Det är inte så att API:et ger vem som helst på internet din hemadress. Vi lovar. Istället kan det användas för att skapa ett unikt fingeravtryck av just din dator. Den vägen kan datorns framfart på internet spåras på ett sätt som hotar din personliga integritet.

Det ska sägas att Apple och Mozilla är konkurrenter till Google, så det var inte oväntat att de skulle rikta kritik mot API:et. Men det är inte helt utan tyngd heller.

Läs mer: Chrome 94 har teknik för att övervaka dig och din dator

Kan bidra till digitalt fingeravtryck som identiferar dig

API:et kallas för ”Keyboard API” och används för att webb-appar ska kunna identifiera vilka tangenter som användaren trycker på. Detta med hjälp av en speciell tangentbordskarta för olika språk.

Bra för utvecklare som vill göra sina tjänster och appar kompatibla med alla tangentbord där ute. Mindre bra för den personliga integriteten. Tydligen.

As I’ve noted in person a while ago, the Keyboard Map API as proposed exposes a high entropy fingerprinting surface. This is not acceptable from privacy perspective. As a result, the WebKit team at Apple is not interested in implementing this feature as currently proposed / spec’ed.

Genom Keyboard API går det att skapa en profil över användarens tangentbord och tillsammans med annan information peka ut specifika datorer och användare på internet. Google, som vill att du ska kolla på annonser, tycker det är helt okej. Mozilla och Apple däremot är direkt kritiska som ovan nämnt.

Är det här ett stort problem för dig som användare? Nej, vågar vi nog mena. Det är det inte. Åtminstone inte just nu. Kan det bli ett problem? Kanske. Men ingen kommer att ta dina pengar, läsa din mejl eller stjäla din postlåda om du fortsätter använda Chome i framtiden.

Läs mer: Chrome har blivit 23% snabbare med version 91

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.