Chrome har blivit 23% snabbare med version 91

Google Chrome Logo 2016

Google har uppdaterat Chrome till version 91 och med det gjort webbläsaren upp till 23 procent snabbare.

Den ökade prestandan gäller dock inte allt du gör, utan avser endast körning av javascript i webbläsaren.

Lästips: Därför kraschar nya Chrome på Windows 10 (maj 2021)

Chrome 91 använder en ny och förbättrad javascript-kompilator som läser koden och kör den på din dator. Koden som ska köras har optimerats för lagring i datorns minne vilket snabbar upp körningen.

Sparar 17 års CPU-tid för användarna – varje dag

Mer specifikt handlar det om en ändring som gör att Chrome inte behöver göra onödiga hopp i koden när olika funktioner ska köras, vilket sparar en hel del tid.

Du kanske tycker att 23 procent inte låter mycket. Men enligt Thomas Nattestad, produktansvarig för Chrome på Google, så sparar det 17 års CPU-tid varje dag för användarna. Inte illa.

Det här är bara en av flera stora optimeringar som gjorts till Chrome på senare tid.

Sen tidigare har Chrome uppdaterats för 22 procent lägre minnesanvändning, mindre GPU-användning och generellt ökad webbläsarresponsivitet. Överlag välkomna och nyttiga uppdateringar som gör surfandet bättre för Chrome-användarna.

Profile Guided Optimization snabbar upp rejält i webbläsaren

Google Chrome har också uppdaterats sen tidigare med 10 procent snabbare laddningstider tack vare en kompilatorteknik kallad Profile Guided Optimization (PGO).

Målet med PGO är att kritiska delar på en webbsajt ska få förtur och laddas snabbare än tidigare. Det är en teknik som används i nyare Chrome-versioner på både Windows och macOS idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.