Begränsat minne i nya iPad Pro – kan bara använda 5GB per app

Rita-appen Procreate begränsas av nya iPad Pro

iPad Pro

Apple begränsar hur mycket minne som appar på nya iPad Pro får användare. Den maximala gränsen är 5GB och det trots att surfplattan har upp till 16GB totalt att använda.

Uppdatering: 26 juni 2021

Beta av iPadOS 15 ökar mängden RAM-minne till apparna

Apple har släppt den andra beta-versionen av iPadOS 15 för utvecklare. I beta-versionen hittade Sami Fathi ett så kallat API som gör att appar kan begära mer RAM-minne än tidigare varit möjligt.

Den befintliga dokumentationen och API:et avslöjar inte exakt hur mycket extra RAM-minne som appar kan begära från systemet. Men vi lär få reda på mängden inom sin tid när apputvecklare kan börja nyttja API:et i sina appar.

Du kan läsa mer på Apples officiella supportsida för utvecklare här.

Ursprunglig artikel: 29 maj 2021

Det är utvecklaren bakom populära Procreate som avslöjar begränsningen i nya iPad Pro. Mer specifikt lyfter de fram kritiken att det inte är någon skillnad i hur många lager i rita-appen kan öppna på modellen med 8GB vs 16GB minne.

Lästips: Så snabb är nya iPad Pro (2021) med Apple M1

Du får alltså ingen som helst fördel när du köper iPad Pro med 16GB minne. Åtminstone inte i den här situationen just nu. Det finns alltid en chans att Apple släpper på sin skarpa restriktion i framtiden.

Procreate kan använda 115 lager per bild på nya iPad Pro

Det finns inga garantier att Apple gör något åt den här restriktionen, så om du köper de dyrare iPad Pro-modellen så är det inte säkert att du kan dra full nytta av dess kapacitet.

Med den senaste uppdateringen till Procreate ökade antalet lager i samma bild från 91 i 2018 och 2020 års iPad Pro till 115 i nya M1-modellen. En ökning med 26 procent, vilket får sägas vara en hygglig förbättring.

Om Procreate hade kunnat nyttja 13GB i den dyrare iPad Pro-modellen så skulle antalet kunna öka rejält.

Lästips: Apple uppgraderar iPad Pro med nya M1-processorn

iPad Pro och iPhone använder inte swapfiler 

Genom att allokera 5GB minne på den mindre, billigare varianten med 8GB så återstår 3GB till systemprocesser och annat som är nödvändigt. Släpper Apple på restriktionen så att 16GB-varianten kan nyttja 13GB så återstår exakt samma mängd, vilket vore rimligt och görbart.

Nämnvärt är att iPadOS och iOS inte använder så kallade swapfiler likt macOS. Alla filer som måste sparas temporärt läggs i minnet, vilket är anledningen till varför appar stängs i bakgrunden när du öppnar nya.

Det är också av den anledningen som Safari ofta måste ladda in innehållet i flikar på nytt när du har flera öppna samtidigt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.