Annons

Begränsat minne i nya iPad Pro – kan bara använda 5GB per app

Rita-appen Procreate begränsas av nya iPad Pro
Annons

Apple begränsar hur mycket minne som appar på nya iPad Pro får användare. Den maximala gränsen är 5GB och det trots att surfplattan har upp till 16GB totalt att använda.

Det är utvecklaren bakom populära Procreate som avslöjar begränsningen i nya iPad Pro. Mer specifikt lyfter de fram kritiken att det inte är någon skillnad i hur många lager i rita-appen kan öppna på modellen med 8GB vs 16GB minne.

Lästips: Så snabb är nya iPad Pro (2021) med Apple M1

Annons

Du får alltså ingen som helst fördel när du köper iPad Pro med 16GB minne. Åtminstone inte i den här sitationen just nu. Det finns alltid en chans att Apple släpper på sin skarpa restriktion i framtiden.

Procreate kan använda 115 lager per bild på nya iPad Pro

Det finns inga garantier att Apple gör något åt den här restriktionen, så om du köper de dyrare iPad Pro-modellen så är det inte säkert att du kan dra full nytta av dess kapacitet.

Med den senaste uppdateringen till Procreate ökade antalet lager i samma bild från 91 i 2018 och 2020 års iPad Pro till 115 i nya M1-modellen. En ökning med 26 procent, vilket får sägas vara en hygglig förbättring.

Om Procreate hade kunnat nyttja 13GB i den dyrare iPad Pro-modellen så skulle antalet kunna öka rejält.

Annons

Lästips: Apple uppgraderar iPad Pro med nya M1-processorn

iPad Pro och iPhone använder inte swapfiler 

Genom att allokera 5GB minne på den mindre, billigare varianten med 8GB så återstår 3GB till systemprocesser och annat som är nödvändigt. Släpper Apple på restriktionen så att 16GB-varianten kan nyttja 13GB så återstår exakt samma mängd, vilket vore rimligt och görbart.

Nämnvärt är att iPadOS och iOS inte använder så kallade swapfiler likt macOS. Alla filer som måste sparas temporärt läggs i minnet, vilket är anledningen till varför appar stängs i bakgrunden när du öppnar nya.

Det är också av den anledningen som Safari ofta måste ladda in innehållet i flikar på nytt när du har flera öppna samtidigt.