Så snabb är nya iPad Pro (2021) med Apple M1

56% snabbare än iPad Pro från 2018

iPad Pro

I teorin är nya iPad Pro (2021) lika snabb som senaste Macbook Air med M1-processorn.

Rent praktiskt är det lite mer komplicerat än så, men att iPad Pro äntligen har M1-processorn tar den flera steg fram på teknikstegen.


Lästips: Så mycket kostar det att reparera iPad Pro (2021)

Enligt verktyget Geekbench 5 som mäter prestanda så är årets iPad Pro hela 56 procent snabbare än föregångaren från 2018. Det motsvarar Apples tidigare påståenden om sin nya modell.

I de flerkärniga prestandatestet får iPad Pro hela 7 284 poäng, vilket sätter den i nivå med senaste Macbook Air som har 7 378 poäng i samma test.

När Geekbench 5 rapporterar grafikprestanda är det ännu större skillnad mot tidigare modeller.

Nya iPad Pro har 71 procent snabbare grafikprestanda än sin föregångare med A12Z-kretsen, och nästan likvärdig hastighet som Macbook Air. Inte illa för att vara en surfplatta.

Här är testresultaten från Geekbench 5:

  • MacBook Air (M1): 7 378
  • iPad Pro (M1): 7 284
  • MacBook Pro 16″ (Core i9): 6 845
  • iPad Pro (A12Z): 4 656

Resultaten avser det flerkärniga testet och är en genomsnittlig poäng.

Macbook Air är bara 1,3% snabbare än nya iPad Pro. Hoppet ner till mer professionellt inriktade Macbook Pro 16″ med sin Intel Core i9-processor är desto större, hela 7%.

Lästips: Apple uppgraderar iPad Pro med nya M1-processorn

Sist hamnar gamla iPad Pro från 2018. Här är hoppet upp till nya iPad Pro hela 56%.

Nämnvärt är att om vi istället jämför med 2016 års iPad Pro 12.9″ som använder en A12X-processor så minskar skillnaden lite. Ner till ”bara” 51%. Anledningen är att den surfplattan presterar snäppet bättre i Geekbench-testet.

Nämnvärt är att det idag är klart hur mycket snabbare Apples senaste surfplatta kommer att kännas jämfört med de andra prylarna. Det är inte säkert du märker någon skillnad alls när du öppnar appar och spela jämfört med en iPad Pro från 2018.

Vad tror du om nya iPad Pro? Är prestandaskillnaden viktigt för dig i valet av en ny surfplatta, eller är det andra saker som lockar mer? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.