Google Chrome 89 är släppt – mycket bättre minnesanvändning

Google Chrome Logo 2016

Google har släppt Chrome 89. Den stora nyheten med nya versionen är att minnesanvändningen har blivit mycket effektivare. Det frigör resurser i datorn och kan snabba upp rejält speciellt på långsammar enheter.

Exakt hur mycket effektivare Chrome har blivit beror på om du använder Windows 10, macOS eller Android.

Om du använder Windows 10 kan du få upp till 22 procent mindre minnesanvändning, en något vassare renderare och effektivare grafikkortsanvändning. Chrome har även blivit upp till nio procent mer responsiv än tidigare.

Lästips: Google Chrome optimeras för Mac-datorer med Apple M1

Om du använder macOS eller Android kommer du att märka en lägre minnesanvändning i förgrundsflikar. Alltså flikar som är aktiva för stunden. Här är minnesanvändningen 100MB lägre, eller upp till 20 procent i vissa situationer.

Med macOS har Chrome 89 dessutom lägre minnesanvändning i bakgrundsflikar, vilket är flikar som inte används för tillfället. Den lägre resursanvändningen gör att strömförbrukningen på bärbara Mac-datorer minskat med extrem 65 procent.

Chrome har inte fått samma förbättringar på iOS eller iPadOS. Anledningen är enkel – där används WebKit som är samma renderare som i Safari. Chrome får inte använda sin egen, vanliga renderare på Apples mobila enheter.

Om du redan har Chrome på datorn eller i mobiltelefonen så uppdaterare du webbläsaren på normalt vis. Annars kan du ladda ner Chrome via länkarna här om du vill installera manuellt:

Om du är mer nyfiken på vilka förbättringar som Chrome 89 erbjuder så har Google en utmärkt artikel och genomgång här (på engelska).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.