Chrome 94 har teknik för att övervaka dig och din dator

Kan potentiellt användas av arbetsgivare som vill veta vad du gör på datorn

Google Chrome Logo 2016

Google har släppt Chrome 94. Den nya versionen inkluderar en mycket kontroversiell funktion som kan göra ditt liv mer övervakat vid datorn (eller snarare när du INTE är vid datorn).

Bland de positiva nyheterna finns stöd för WebGPU som gör det enklare för webbspel att fungera med optimeral prestanda. Tekniken använder DirectX 12, Vulkan och Metal så att spelen helt enkelt flyter bättre i webbläsaren.

Läs mer: Mighty är en ny webbläsare i molnet

Små och stora förändringar i Chrome 94

Om du använder Chrome på din Android-telefon så kanske du märkt att utseendet har förändrats. Webbläsaren har fått små men välkomna förbättringar i gränssnittet så att det bättre matchar nya Android 12.

Inställningarna i Chrome för Windows och macOS har också fått kvalitetsförbättringar. För att se dem måste du först aktivera en så kallad flagga, eller inställning. Det gör du så här:

  1. Se till att du använder Chrome 94 på datorn
  2. Klicka i adressfältet och klistra in följande:
    chrome:flags#webui-branding-update
  3. Tryck Enter
  4. Ändra inställning till Enabled

Andra nyheter är att du kan aktivera ett “endast-HTTPS-läge” för extra säkerhet, att tabbar inte längre behöver öppnas i grupp på mobilen och många underliggande optimeringar och buggfixar.

Nya Idle detection kritiseras hårt

Och så har vi omtalade och kritiserade “Idle detection”.

Idle detection är ett så kallat API som använda utvecklare kan använda för att ta reda på om du använder datorn eller inte. Låter det oroväckande? Det är det också – både Mozilla och Apple har uttryckt stor oro kring tekniken.

Läs mer: Firefox som standardwebbläsare i Windows 10 – nu mycket enklare

Med API:et kan utvecklare bland annat få indikationer på följande:

  • Att du inte använt tangentbordet eller datormusen på X minuter
  • Att skärmsläckaren aktiverats
  • Att skärmlåset är aktivt
  • Att användaren har flyttat fokus till en andra skärm

Allt ovan kan använda av exempelvis en arbetsgivare för att spåra vad du gör eller inte gör med datorn.

En farhåga som Apple har lyft är att API:et teoretiskt kan användas av malware för att bara köra skadlig kod, exempelvis för att bryta kryptovalutor, i smyg när användaren inte använder datorn.

Utvecklare på Mozilla kommenterar Idle detection API:et med uttalandet att “Jag anser Idle Detection API:et som alltför lockande för webbsajter till att invadera aspekter av användares fysiska integritet, behålla uppgifter över användarmönster över lång tid, förstå daglig rytm och för att proaktivt utföra psykologisk manipulation.”.

Kritiken till trots så har Google valt att släppa API:et som nu är tillgängligt för vem som helst att använda.

Läs mer om nya API:et här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.