Firefox som standardwebbläsare i Windows 10 – nu mycket enklare

Mozilla kringgår Microsofts säkerhetssystem i Windows 10

Mozilla Firefox Brand Logo

Nu är det lättare att göra Firefox till standardwebbläsaren i Windows 10.

Mozilla har nämligen hittat ett sätt att gå runt systemet som Microsoft säger ska hindra att malware tar över standardprogram i Windows.

Läs mer: Installera Windows 11 utan internetanslutning (2 metoder)

Normalt brukar användarna behöva gå till kontrollpanelen i Windows 10 och bråka sig igenom ändlösa länkar och menyer för att hitta rätt inställning.

Med Firefox 91 och senare räcker det med ett enda knapptryck direkt i webbläsaren. Antingen går du via inställningarna i Firefox eller den popup-ruta som frågar om du vill göra webbälsaren till standard i Windows.

Microsoft lär inte vara speciellt nöjda med Mozillas tilltag. Av åtminstone två stora anldningar.

Den första är att Microsoft designat tillvägagångssättet för att hindra så kallad malware, eller skadeprogram, att oavsiktigt ta över standardprogrammen i Windows.

Det andra är att Microsoft ogärna vill att du ersätter webbläsaren Edge med någon annan webbläsare. Ju svårare det är att byta, desto större är chansen att användarna tröttnar och låter Edge vara standard.

Läs mer: Microsoft: Bättre prestanda med Windows 11

Intressant nog så har ingen av de konkurrerande webbläsarna Google Chrome, Vivaldi, Opera eller andra, Chromium-baserade webbläsare gjort samma sak.

Kanske är det här Mozillas svar på att Microsoft gjort det ännu svårare att byta standardwebbläsare i Windows 11. Något som har fått flera av utvecklarna bakom kända webbläsare att reagera kraftfullt.

Läs mer om nyheten på The Verge.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.