Microsoft: Bättre prestanda med Windows 11

Du kan även vänta dig längre batteritid om du har en bärbar dator

Windows 11

Microsoft säger att Windows 11 ökar prestandan och förbättrar batteritiden i datorn.

Under huven på operativsystemet finns optimeringar som gör att aktiva program prioriteras av hårdvaran.

Läs mer: Varningen: Falska Windows 11-installerare sprider skadlig kod

Windows 11 är optimerad för prestanda

Prestandaoptimeringen bekräftas av Steve Dispensa, chef för enterprise management på Microsoft.

I en YouTube-video säger han att Windows 11 automatiskt ger aktiva program mer processorkraft så att prestandan alltid är hög.

Målet är att användaren ska få en bättre, mer responsiv upplevelse vid datorn.

En annan förbättring är att webbläsaren Edge har en funktion som heter Sleeping Tabs.

Sleeping Tabs gör att flikar som inte är aktiva går ner i ett viloläge. Det frigör resurser (framför allt minne) som kan allokeras till andra och viktigare delar.

Microsoft säger att Sleeping Tabs gör att minneanvändningen i genomsnitt minskat med 32 procent. Även processorn belastas mindre; enligt Microsofts mätningar med upp till 37 procent mindre.

Eftersom webbläsaren är en av de stora prestanda- och energitjuvarna så gör Edge-förbättringen att hela systemet blir mer responsivt och att batteriförbrukningen minskar.

Läs mer: Guide: Så flyttar du aktivitetsfältet i Windows 11 till vänsterkanten

Windows 11 vaknar snabbare från viloläget

Slutligen har även uppvaket från viloläge förbättrats, och det rejält.

Windows 11 ska väckas upp till 25 procent snabbare än med Windows 10. Det betyder att du i princip kan lyfta locket på bärbara datorn och använda den direkt, nästan helt utan väntetid.

Den 5 oktober släpper Windows 11 i sin skarpa version.

När operativsystemet släpps är det med förbättrad teknik för komprimering av filer. Det gör att utrymmeskravet minskat och att Windows 11 i det stora hela behöver mindre utrymme på disken.

Och visst ja, Microsoft säger också att Windows Hello för företagsanvändare har upp till 30 procent snabbare inloggning än tidigare!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.