Mighty är en ny webbläsare i molnet

En webbläsare i molnet för 300 kronor per månad

mighty browser logo illustration 2021

Tröttnat på att din nuvarande webbläsare tar enorma mängder resurser, att sajter visar ändlösa mängder cookie-meddelanden och all reklam som florerar på sajterna? Då ska du prova nya, unika webbläsaren Mighty som lever i molnet.

Vad är Mighty och hur fungerar webbläsaren?

Mighty är en unik webbläsare som körs i molnet. Det betyder att den tunga belastningen stannar på servrarna där webbläsaren körs, och din dator behöver färre resurser till surf på internet.

Webbläsaren bygger i grunden på Chromium från Google. Det är samma grund som exempelvis Chrome och Edge bygger på idag.

Mighty är optimerad för att fungera så bra som möjligt i servermiljö och klienten på datorn har framtagits med minimal minnesanvändning i åtanke. Som mest använder Mighty 500 megabyte RAM-minne oavsett hur många flikar du har uppe.

Kraftfull hårdvara för bra prestanda

Varje server som Mighty finns på har dubbla Intel Xeon-processorer, 16 gigabyte RAM-minne och grafikkort från Nvidia.

Enligt företaget bakom Mighty kan webbläsaren strömma 50+ till hundratals tabbar utan att haka upp sig, frysa eller göra din dator långsammare. Dessutom påstås att webbläsaren kan snabba upp grafikintensiva arbeten i webbläsaren.

Upp till 4K-upplösning med 60 bilder per sekund stöds, vilket bör vara mer än tillräckligt för de flesta användarna.

Vad krävs för att använda Mighty?

För att kunna använda webbläsaren Mighty finns några grundläggande saker att tänka på:

  • Du måste få en inbjudan till att använda Mighty
  • En optimal internetanslutning är på 100 Mbit/s eller högre
  • Initialt måste du ha en dator med macOS

Du måste INTE ha exakt 100 Mbit/s eller högre, men om du har mycket igång samtidigt så är det nödvändigt för en optimal upplevelse.

För att använda Mighty kan du skicka in en förfrågan här.

Hur säkert är det att använda Mighty?

Eftersom du använder en molntjänst så kommer all trafik att skickas till och från servrarna som Mighty använder

Det gör att det uppstår frågor kring säkerhet och integritet. Vem kan se vad Mighty visar förutom du själv?

På sin webbsajt skriver företaget bakom Mighty följande:

”Protecting your information and your right to privacy is our top priority. We commit to keeping your browser history private, your logged in identity secure, and your information under your control. Let us be clear: your data will never be sold. We recognize that we earn our trust with you every day and that won’t be easy.”

Viktigt att tänka på om din personliga integritet och säkerheten i Mighty är följande:

  • All trafik är krypterad och går inte att se av obehöriga
  • Might får stöd för tvåfaktorauktorisering i framtiden
  • All data i din session hålls helt separerad från andras sessioner
  • Åtkomst till din data är skyddad med lösenord

Det finns aldrig några garantier mot sårbarheter och annat otyg som ställer till det. Men det är positivt att all data är krypterad och säkrad bakom lösenord.

Hur mycket kostar Mighty?

Eftersom webbläsaren inte bara behöver utvecklare för att skapa tjänsten och förbättra den, utan även en hel serverpark med kraftfull hårdvara så är det inte förvånansvärt att du måste betala en månadskostnad för att använda Mighty.

Priset är 30 USD per månad – eller cirka 310 kronor inklusive moms.

Det kan jämföras med olika speltjänster som strömmar spel till din dator, mobiltelefon, surfplatta och andra prylar för runt 100 till 150 kronor per månad.

Huruvida 300 kronor per månad är mycket eller inte för merparten av intresserade återstår att se. Men Tom Warren uttrycker sig riktigt bra på Twitter där han skriver att han vill ”träffa den som är villig att spendera 30 USD per månad för att strömma en Chromium-webbläsare från molnet bara för att slippa minneshungriga Chrome”.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.