Broadwell är 30 procent strömsnålare än Haswell

intel-idf-2013

Intel Broadwell är nästa processorserie efter nuvarande Haswell och en stor uppgradering när den släpps. Under Intel Developer Forum 2013 har bland annat Intels VD Brian Krzanich lagt fram information om strömförbrukningen som påstås vara 30 procent lägre än med nuvarande Haswell-serien.

Anledningen till att man lyckats pressa ner strömförbrukningen så mycket – med tanke på att Haswell är ett stort steg efter Ivy Bridge – är att man tillverkar processorerna i 14nm. Vidare kan nämnas att man räkna med ännu bättre resultat framöver då 30 procent bara är vad man mätt hittills i sina tester.

Haswell kommer att vara grunden för Broadwell men med skillnaden att den senare då tillverkas i 14nm istället för 28nm. Det är imponerande att Intel kan göra så strömsnåla processorer som Haswell och Broadwell – den förstnämnda gav trots allt 50 procent längre batteritider än Ivy Bridge!

Den nya arkitekturen är inte att vänta på marknaden innan slutet på 2014, så Intel är ännu bara i testfasen där arkitekturen optimeras för framtiden. Räkna alltså med bättre prestanda, lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling än vad dagens tester visar.

Vidare berättar Krzanich att Intel nu börjat leverera Intel Haswell-processorer av typerna Core i5 och Core i7 med ett SDP-värde på ynka 4,5 watt. Dessa ska komma att användas i bland annat fläktlösa installationer som bland annat kommer från tunga namn som Hewlett Packard.

 

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.