Aperture slutar fungera med macOS 10.15 — här är alternativen

apple aperture

Aperture slutar fungera från och med macOS 10.15. Det betyder att nästa stora uppgradering till Mac-plattformen blir det absoluta slutet för det populära bildredigeringsprogrammet.

  • Senaste stora uppgraderingen släpptes 2010
  • Finns många bra alternativ till Aperture
  • Syskon-appen Photos har fått prioritering hos Apple
  • Apple stänger dörren för iPad 2

Enligt ett stöddokument på Apples webbsajt kommer Aperture att se sitt definitiva slut med nästa stora macOS-uppgradering.

När Apple släpper macOS 10.15 senare i höst finns inget stöd för Aperture, och appen slutar helt att fungera. Enda sättet att ens kunna starta appen är att bita sig fast vid macOS 10.14 som i skrivande stund är den senaste.

Anledningen till att Aperture slutar fungera är att Apple prioriterar utvecklingen av egna Photos-appen.

Samtidigt är vissa äldre bild- och videoformat inte kompatibla med macOS 10.15 och senare på grund av övergången från 32- till 64-bitars arkitektur.

Och Apple har släppt instruktioner för att konvertera icke-kompatibla format från både iMovie– och Final Cut Pro X-bibliotek på enklaste vis. Det gäller även bibliotek från Motion-programmet.

Alternativen till Aperture

  • Adobe Lightroom: Ett väl inarbetat och professionellt verktyg som används av miljontals fotografer världen över.
  • Skylum Luminar: Uppstickaren som fått stor uppmärksamhet för sina utmärkta egenskaper till ett jämförelsevis låg pris. Använder AI-funktioner och har stöd för Lightroom-tillägg.
  • Capture One Pro: Samma upplägg som Adobe Lightroom, men utan månadskostnaden. Köp en gång och används så länge du vill med många utmärta funktioner.
  • Apple Photos: Efterföljaren till iPhoto och är betydligt enklare än många professionella lösningar. Grundläggande funktioner, men tät integration med macOS och iOS.

Vad är Aperture?

apple aperture logo

Aperture är ett professionellt bildredigeringsprogram för Mac-datorer.

Programmet utvecklades av Apple och har underhållits med regelbundna uppdateringar fram till 2014. Under 2015 bekräftade Apple att Aperture nått slutet på sin livslängd och inte längre hade stöd hos företaget.

Aperture släpptes i sin första form under hösten 2005. Målet då var att lansera ett bildredigeringsprogram som var enklare att använda än konkurrerande lösningar, men samtidigt nog kraftfull för att attrahera professionella fotografer.

Tre år senare – våren 2008 – introducerade Apple nästa stora version, Aperture 2.0, med fler än 100 nya funktioner. Gränssnittet snyggades till, funktionerna för RAW-redigering optimerades och med Aperture 2.1 kom stöd för plugins också.

Den sista stora uppdateringen kom med Aperture 3. Den släpptes tidigt under 2010 med avancerade funktioner för att identifiera ansikten och platser.

Senare blev det även möjligt för Aperture att använda samma interna bildbibliotek som syskonprogrammet iPhoto. Och här började Apple arbetet med att föra Aperture mot slutet på sin bana.

Macstories.net har en längre, omfattande artikel om hur Aperture utvecklats med åren. Jag rekommenderar starkt att du läser den om Aperture intresserar dig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.