Apple stänger dörren för iPad 2

apple ipad 2

Apple kapar den sista livlinan för surfplattan iPad 2. Modellen får inte längre några uppdateringar och har inte något officiellt stöd hos företaget. Här är vad det betyder för dig.

  • Du kan inte längre reparera din iPad 2 eller få hjälp med frågor om plattan
  • Har du inte redan uppgraderat är det läge att fundera på en nyare modell
  • iPad 2 bedöms vara en vintage-produkt av Apple
  • Nya iPad Pro 2019 förbereder för 5G

Vad betyder det att iPad 2 inte längre har stöd hos Apple?

I princip betyder det att företaget inte längre vill ha något med den gamla iPad-modellen att göra.

  • Du kan inte längre få hjälp i en Apple-butik med din iPad 2
  • Du kan inte längre reparera eller byta din iPad 2 när den gått sönder
  • Du kan inte längre installera uppdateringar till iOS

I stort betyder det att din iPad 2 måste bytas mot en nyare, snabbare modell. Åtminstone om du vill fortsätta installera appar som uppdaterats med krav på högre versioner av iOS i framtiden.

När släpptes iPad 2 på marknaden?

Surfplattan släpptes för mer än åtta år sedan, i maj 2011. iPad 2 tillverkades fram till mars 2014 när fjärde generationens iPad ersatte modellen.

Det betyder att Apple har underhållit med uppdateringar till iOS, reparerat eller bytt ut söndriga enheter, samt hjälpt användarna under åtta hela år.

Det är en väldigt lång tid för vilket företag och produkt som helst.

Tacksamt nog – för den som är villig att betala för det – finns många nya och kraftfullare produkter att välja på. Hoppet från en iPad 2 till nyare iPad Air eller iPad Pro är enormt, inte minst ur ett prestandaperspektiv.

iPad 2 anses nu vara en ”vintage produkt” – vad är det?

En vintage-produkt är en iPhone, iPad, iPod eller Mac-dator som inte har tillverkats på mer än fem år och inte längre än för sju år sedan.

Dessa produkter har inte längre något stöd hos Apple, undantagsvis för två marknader där lagen säger att visst stöd måste finnas.

  • Kalifornien, USA
  • Turkiet

Steget efter vintage-produkt är när när sju år har passerat. Då anses produkterna vara föråldrade och har inget stöd hos Apple oavsett marknad. I det här fallet kan användaren bara vänta på att enheten slutar fungera – därefter finns absolut inget mer att göra än återvinningen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.