Nvidia Geforce GT 1030 — grafikkort för prismedvetna gamers

msi-geforce-gt-1030

Alla gamers behöver inte de kraftfullaste datorerna på marknaden. För att möta det ökade kravet på små, billiga grafikkort med begränsad prestanda lanserar Nvidia helt nya Geforce GT 1030. Modellen ska konkurrera med AMD Radeon RX 550 och kostar strax under tusenlappen.

Med det i åtanke kan man snabbt förstå att Geforce GT 1030 inte är skapad för entusiasterna. Glöm att spela på högupplösta skärmar i 4K-upplösning och tänker enklare istället. Det här är grafikkortet för MOBA-spelarna som vill ha bra framerate i League of Leagends & DOTA 2 — utan att budgeten sticker iväg.

Nvidia Geforce GT 1030 bygger på Pascal-arkitekturen och använder 384 CUDA-kärnor ackompanjerade av en 64-bitars minnesbuss. Det kan jämföras med storebror Geforce GTX 1050 som har 640 CUDA-kärnor och en 128-bitars minnesbuss. En halvering rakt av alltså, och det kommer att märkas i spelen.

Till detta finns 2 GB grafikminne som körs i 1 468 MHz som mest. Modellen är kapabel att pressa upp bildskärmsupplösningen till 7 680 x 4 320 pixlar i 60 bilder per sekund. Perfekt för kontorsskärmen när man behöver maximalt med utrymme för program och dylikt.

Anslutningarna som används på kortet är DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b med HDCP 2.2 (för krypterad videouppspelning) och DVI-D. Geforce GT 1030 använder en referensdesign i fullhöjd och som tar upp två kortplatser på moderkortet. Det finns dock redan utlovade modeller från EVGA, Gigabyte och Zotac som är mindre.

Geforce GT 1030 har få funktioner men klarar 4K & har låga krav

Det enda kravet som ställs på din dator är att moderkortet måste ha en ledig PCIe-slot och nätdelen som rekommenderas är 300W eller bättre. Det här är en strömsnål modell som gör sig lika bra i kontorsarbetet som till mediacentret eller den enklare gamingdatorn.

Den som vill ha det där lilla extra bör dock vara försiktig med ett köp. Geforce GT 1030 saknar stöd för G-Sync, Ansel och GameStream — men kortet fungerar åtminstone bra med Geforce Experience-appen till Windows.

Och tittar vi upp i prislistan finner vi att Geforce GTX 1050 landar kring 1 200 kronor till 1 500 kronor beroende på utförande. Några få hundralappar upp från Geforce GT 1030 alltså och helt klart ett bättre köp för de flesta. Bättre prestanda på alla punkter och därmed extra marginal för bättre framerate även om dina krav är små.

Detsamma gäller om vi tittar åt AMD som med Radeon RX 550 och RX 560 har två utmärkta modeller för budgetinriktade gamingdatorer. Radeon RX 550 kostar runt tusenlappen och RX 560 bara hundralapparna mer beroende på modell.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.