Wunderlist stängs den 6 maj 2020 – det här måste du tänka på

microsoft to do logo 2019

Microsoft bekräftar: Fyra år efter att Microsoft köpt Wunderlist så stänger tjänsten ner för gott under 2020. Om du använder tjänsten måste du antingen byta till Microsoft To Do eller hitta en annan uppgiftshanterare.

Vad har hänt?

Microsoft har gått ut med ett officiellt datum då tjänsten Wunderlist stängs och inte längre kan användas. Microsoft köpte Wunderlist för fyra år sedan och har sedan dess arbetat på en officiell efterföljare som heter To Do.

Microsoft To Do har länge kritiserats för bristande funktionalitet. På senare tid har företaget dock lagt in en rad stora förbättringar och nya funktioner, och idag är To Do redo att axla rollen som Wunderlists ersättare.

När stänger Wunderlist ner?

wunderlist move to microsoft todo 2019

Det officiella datumet för nerstängningen av Wunderlist är den 6 maj 2020.

Vad det betyder i praktiken är att Wunderlist inte längre kan synkronisera dina listor till alla dina enheter; Microsofts servrar kommer nämligen inte att vara i bruk efter det datumet.

Redan idag går det dessutom inte att skapa nya konton till Wunderlist då Microsoft har stängt den dörren.

Vilka funktioner har Microsoft To Do?

  • Uppgifter och underuppgifter
  • Gruppering av listor
  • Delning av listor till andra
  • Tillägg av filer till uppgifter

Microsoft To Do har sin största styrka i att tjänsten är knuten till Office 365.

Det är givetvis inte den enda fördelen. Tjänsten är enkel och praktisk att använda med ett snyggt gränssnitt och de mer användbar funktionerna man kan behöva.

Du kan skapa vanliga uppgifter och göra dem till mini-projekt via underuppgifter. Uppgifterna delar du in i olika listor och dessa kan delas med andra som behöver åtkomst. Dessutom kan du lägga till viktiga filer som både du och andra kan använda.

Microsoft To Do har smart synkronisering till appar för Windows, macOS, Android och iOS. Så precis som med Wunderlist så har du uppdaterade listor varhelst du befinner dig.

Hur byter jag från Wunderlist till Microsoft To Do?

wunderlist import microsoft todo browser
Importering från Wunderlist till To Do via webbläsaren.

Microsoft har byggt in en importeringsfunktion i To Do så att alla dina Wunderlist-uppgifter snabbt kan överföras till nya tjänsten. Det är kostnadsfritt, tar sekunder och du kan göra det direkt via To Do-appen.

Exakt hur du gör beror på vilken app du använder. Kör du appen för macOS går du till menyn ToDo > Konto > Klicka på knappen ”Importera…”. Använder du en Android-telefon klickar du på din e-postadress på förstaskärmen > Inställningar > Klicka på ”Wunderlist”,

Ett tips är att importera dina Wunderlist-uppgifter i god tid före nerstängningen av Wunderlist. Microsoft kommer att hålla importeringen tillgänglig ett tag efter den 6 maj 2020, men i skrivande stund vet vi inte exakt hur länge.

Hur mycket kostar Microsoft To Do?

Microsoft To Do är en helt kostnadsfri tjänst som ingår med alla Microsoft-konton. Det kan jämföras med många andra alternativ som antingen är gratis med begränsningar eller premium-tjänster med en månads- eller årskostnad. Nämnvärt är att Wunderlist var ett gratisalternativ med möjlighet till årsbetalning för lite extra funktionalitet.

Var kan jag använda Microsoft To Do?

Bästa alternativen till Microsoft To Do

google tasks logo 2019
Google Tasks

Wunderlist och Microsoft To Do är så klart inte de enda alternativen på marknaden. Det finns många tunga namn att välja mellan, och här listar vi fyra av de kanske mer populära alternativen.

Google Tasks

Om du vill ha tät integration med Googles tjänster och appar så är Tasks rätt väg att gå. Tjänsten är inte lika funktionsrik som exempelvis Todoist och To Do, men Google Tasks är snygg och praktisk att använda oavsett om du använder mobiltelefonen eller webbläsaren på datorn.

Läs mer om Google Tasks på Google Play Store eller Apple App Store.

Asana

Ett professionellt verktyg som är mer en komplett plattform än en uppgiftslista. Asana har ett brett utbud av funktioner, mallar och erbjuder en praktisk tidslinje som tydligt markerar vad du har att göra och när.

Läs mer om Asana på den officiella webbsajten.

Todoist

Todoist är vår favorit med många funktioner, ett snyggt gränssnitt och tät integration med andra tjänster som Google Kalender. Finns både som gratis- och premium-variant med olika grader av funktionalitet. I grunden ett ruskigt bra alternativ.

Läs mer om Todoist på den officiella webbsajten.

Trello

Trello är ett flexibelt och praktisk verktyg för visuell planering med uppgiftskort. Designen kan beskrivas som en stor anslagtavla men med delbara uppgifter och stöd för både kommentarer och anslutning till tredjepartsappar.

Läs mer om Trello på den officiella webbsajten.

FAQ – vanliga frågor om Microsoft To Do

? Vad är Microsoft To Do?

Microsoft To Do är en så kallad uppgiftshanterare. När du är inloggad på tjänsten kan du lägga till uppgifter, underuppgifter, skapa projekt och dela allt med familj, vänner och kollegor. Du kan även ladda upp viktiga filer till uppgifter och koppla tjänsten till din kalender.

? Var kan jag använda Microsoft To Do?

Microsoft To Do fungerar i webbläsaren och har appar för Android, iOS, Windows och macOS. Tjänsten synkroniserar allt du sparar i To Do via Microsoft servrar. Direkt när du lägger till något i Android-appen så syns det exempelvis i webbläsaren.

? Hur mycket kostar Microsoft To Do?

Microsoft To Do är en helt kostnadsfri tjänst som ingår med alla Microsoft-konton.

?‍?‍?‍? Vem kan använda Microsoft To Do?

Microsoft To Do kan användas av i princip alla som vill planera sitt liv eller arbete. Tjänsten fungerar inte för alla – och det finns många bra alternativ till To Do – men vi rekommenderar att du testar några veckor om du är osäker. Tänk på att det behövs ett Microsoft-konto för att använda tjänsten.

? När stängs Wunderlist?

Den 6 maj 2020 stänger Microsoft möjligheten att synkronisera via företagets Wunderlist-servrar. Importering av uppgifter till To Do fungerar en kort tid efter den 6 maj 2020.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.