TV-apparater från Samsung slutade fungera med uppdatering av mjukvaran

Samsung UE55MU7005

Samsung har uppdaterat tusentals tv-apparater med en uppdatering till mjukvaran som gör dem obrukbara. Nu riktas hård kritik mot den sydkoreanska tillverkaren som kämpar med att hitta en praktisk lösning.

Uppdateringen i fråga släpptes den 17 augusti till tv-apparater i serierna MU6, MU7 och MU8. Samtliga lanserade under 2017. Bland modellerna som bekräftats vara drabbade finns UE50MU6100K, UE49MU7070 och MU6409. När den nya mjukvaran installerats på dessa kan ett av flera problem uppstå som gör tv:n obrukbar.

För de riktigt oturliga går den inte att sätta igång överhuvudtaget medan andra rapporterar något mindre problem. Som att tv-dosan slutar fungera, att kanalerna fryser och inte kan ändras samt att hemskärmen är den enda som går att se. Läs mer om problemen och frustrationen från användarna i den här forumtråden.

Samsung har bekräftat att ett problem existerar och att de arbetar med en lösning. I skrivande stund verkar det dock handla om att en tekniker måste skickas ut för att göra justeringar på plats, vilket betyder att den som drabbats kan få vänta i ytterligare flera veckor på en lösning.

Av någon oförklarlig anledning verkar det bara vara de europeiska modellerna som påverkats. Det märks inte minst på det officiella forumet för Samsung som nu fylls av arga ägare som ventilerar sin ilska mot företaget. Tacksamt nog har den felande uppdateringen inte släppt i våra nordiska länder, så här i Sverige är vi helt förskonade.

Tillverkarna måste göra mer för att skydda användaren

Hela historien sätter dock fokus på ett problem som många inte tänker på finns. När man köper en TV förutsätts att mjukvaran fungerar oavsett vad. Koppla in, sätta igång och börja titta. Det ska inte finnas något utrymme för fel i mjukvaran då det märks mycket tydligare och har större effekt än med exempelvis en dator. Det här visar också att man aldrig bör installera uppdateringar direkt när de släpps.

Oavsett tillverkare så finns alltid en risk att uppdateringar till din TV gör att mjukvaran blir korrupt och inte fungerar korrekt. Därför är det bra om du väntar några dagar och kollar forumen efter problem som kan ha uppstått för andra.

Dessutom finns alltid risken med malware som i ett slag kan göra din TV obrukbar. Ransomware kan låsa modeller med Android och tvinga dig att betala om du vill använda den igen. Skadliga applikationer kan bevaka vad du gör och sälja datan till tredjepart som skickar reklam.

Praktiskt hade varit, som på viss moderkort, med två lagringsutrymmen där ena är låst och inte kan skrivas över. Om det andra blir korrupt kan TV:n hämta den orörda mjukvaran, skriva över det första minnet och på så vis åtminstone kicka igång hårdvaran igen. Säkrare, smartare och så klart dyrare för tillverkaren. Men säkrare för användaren.

 

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.