Snabbare Nexus 7 med Android 4.3

Android 11 Logo Dark

Nexus 7 är märkbart snabbare efter uppdateringen till Android 4.3. Det kunde jag enkelt konstatera efter den manuella installationen och det är inte för att enheten fabriksåterställdes, istället är det inkluderat stöd för funktionen ”fstrim” som gör att Nexus 7 känns kvickare.

Efter att Google släppt Android 4.2 var det många som anmärkte på att Asus surfplatta blev segare än tidigare och fram till Android 4.3 har klagomålen bara blivit fler och fler. Nu efter den nya uppdateringen har ett antal försiktiga blogginlägg och forumposter noterat att det börjar gå snabbare igen.

Vad fstrim gör är att optimera minneshanteringen i surfplattan (eller plattformen generellt efter Android 4.3) så att kretsarna arbetar med full kapacitet hela tiden. Om enheten är inaktiv och batterinivån ligger på cirka 70 procent eller mer så börjar den arbetet med att optimera innehållet i minnet.

Vad man vet finns det här stödet inlagt även i Android 4.2, men av någon anledningen valde Google att inte aktivera stödet. Personligen anser jag att Android 4.3 är ett absolut måste för Nexus 7 om man inte tänker uppgradera till den nya modellen som släpptes i år (läs: 2013). Och även den behöver fstrim!

LagFix aktiverar fstrim på Android 4.2.x

Det tråkiga i historien är att OEM-tillverkare av andra enheter än Nexus-serien inte lär nå ut med en uppdatering till Android 4.3 inom den närmaste tiden, och det betyder att min Galaxy S4 får nöja sig med Android 4.2.2 ett tag till – och därmed utan fstrim. Om den gör skillnad för telefonen vet jag givetvis inte, men den lär inte vara negativ åtminstone.

Skulle man inte vilja installera Android 4.3 eller bara inte har fått uppdateringen ännu så finns en annan lösning. Applikationen LagFix går att installera på enheter som är rootade och här görs precis samma sak som fstrim. LagFix aktiverar nämligen funktionen så att även Android 4.2.x kan använda en.

Tänk bara på att man måste läsa på ordentligt innan man gör en så kallad rootning av en telefon eller surfplatta. Det är inte alltid det sker med lyckat resultat. Har du testat och fått LagFix eller fstrim i Android 4.3 att fungera? Skriv en rad och kommentera!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.