Samsung vill sälja PC-verksamheten till Lenovo — men vad vill företaget egentligen?

samsung ativ book 9 plus

Samsung vill sälja av sin datorverksamhet till konkurrenten Lenovo. Det rapporterar sydkoreanska nyhetssidan The Bell som också påstår att de båda företagen just nu är engagerade i förhandlingar om hur det kan gå till.

Samtalen som ska ha pågått i flera månader hanteras bland annat av profilerna Paul Hastings för Samsung och Bruckhaus Deringer för Lenovo. Vi vet inte mycket om affären i skrivande stund men The Bell menar att köpet kan kosta Lenovo så mycket som 850 miljoner dollar, eller cirka 7,8 miljarder kronor exklusive moms.

En tidigare chef på Samsung har kommenterat informationen om affären att det uppenbart handlar om ett totalt urdrag från PC-marknaden för Samsung. Företaget säljer en stor mängd tillbehör för datorer och om de slutar med datorer är chansen god att tillbehören följer i spåren. Vi vet sen tidigare att Samsung vill sälja sin tillverkning av skrivare till Hewlett Packard för mer än en miljard dollar.

Om det faktiskt sker återstår att se, men det blir allt mer tydligt att datormarknaden är på väg mot en stor förändring. Lenovo är redan världens största tillverkare av bärbara datorer och om de köper upp Samsungs verksamhet växer den ytterligare. Och inte lite heller. Samsung har dessutom ett gott rykte för sina bärbara datorer vilket Lenovo kan dra nytta av och Hewlett Packard kan åtnjuta en större marknadsandel (och en mindre konkurrent).

Frågan är bara vad Samsung har för planer i framtiden om de lyckas sälja av sina två verksamheter. Att helt går ur PC-marknaden är ett stort steg (fråga bara Sony som gjorde det) och vi tvivlar på att det handlar om pengar. Även om extremfloppen med telefonen Galaxy Note 7 gjorde att den sydkoreanska tillverkaren förlorat åtskilliga miljarder vore det oförsvarbart att gå ur två stora marknader för bara två miljarder dollar.

Skadehantering och strömlinjeformning på schemat för Samsung?

Istället tror vi och många andra att det handlar om en större strömlinjeformad justering av Samsungs många verksamheter. Finns inga pengar att hämta är det bättre att fokusera på de områden som genererar inkomster. Företaget har dessutom skadehantering att sköta som lär kosta en hel del pengar, tid och andra resurser.

Galaxy Note 7 är den kanske mest uppenbara och mest kritiserade produkten just nu, inte minst för den stora skaderisken med brinnande batterier. Men även företagets tvättmaskiner har varit hett debatterade efter att de helt sonika exploderat. Nu pratar vi inte om en fullskalig demolering med splitter i väggarna, men de bilder vi har sett visar att det kanske inte är långt ifrån heller.

Samtidigt har Samsung investerat en hel del pengar i att köpa upp amerikanska företag. Bland annat Harman för otroliga åtta miljarder dollar, eller 73 miljarder kronor (!). Frågan är bara vad Samsung har för framtidsplaner, vilka områden de tänker satsa på och vad deras slutmål är.

Källa: The BellThe Investor, Samsung

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.