Samsung jobbar på en äkta åttakärnig processor

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Samsung Exynos-processorerna är visserligen åttakärniga, något som företaget gärna visar upp via tillägget Octa i serien, men eftersom kretsen är uppdelad i två grupper om fyra kärnor vardera så är det inte äkta åttakärniga processorer. Man kan nämligen bara köra fyra åt gången – fyra långsammare vid lättare arbeten och fyra snabba när man behöver mer kraft i telefonen.

Nu kommer dock indikationer på att Samsung kanske tänker ta big.LITTLE-designen till nya nivåer med en äkta Octa-processor. Det skulle inte förvåna då konkurrenten MediaTek redan har visat upp bevis på att de arbetar med just en sådan processor. Tyvärr finns inga detaljer om vad Samsung egentligen har tänkt sig för specifikationer, men bara rykten är i det här fallet positivt.

En utvecklare har vid ett tidigare tillfälle lyckats aktivera alla åtta kärnorna i en Samsung Galaxy S4 med en Exynos-processor och körde samtliga i samma höga hastighet. Vid det tillfället blev resultatet en totalförstörd telefon då den inte klarade värmeutvecklingen efter en timmes kontinuerlig drift. Om Samsung gör om samma sak lär det gå betydligt bättre däremot.

Nu återstår bara att se om Samsung är ute efter reklam snarare än att kunna leverera en användbar processor med åtta kärnor som kan köras samtidigt. Enligt VR-Zone verkar det som att den sydkoreanska tillverkaren bara tänker visa upp musklerna snarare än att demonstrera dem – men hoppet får hållas uppe för givetvis vill vi ha en åttakärnor processor! Låt Exynos förtjäna sitt namn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.