Därför ska du inte köpa Huawei P10 / P10 Pro — du kan bli ordentligt lurad

Huawei P10 Gold

Huawei har bekräftat att de inte använder samma typ av minneskretsar i alla sina exemplar av flaggskeppstelefonerna P10 och P10 Plus. På grund av hög efterfrågan måste tillverkaren skaffa kretsar från olika leverantörer och det kan röra sig om fem olika minnestekniker av olika ålder.

Har du riktig otur får du en mobiltelefon med både LPDDR3 och eMMC 5.1 vilka är de långsammaste och mest strömhungriga av de kretsar som används. Båda klart sämre än LPDDR4 och UFS 2.1 som är de snabbaste kretsarna vi vet att Huawei använder med P10 och P10 Plus.

Och det finns ingen möjlighet att se i förväg vad du kommer att få. För att ta reda på det i efterhand kan du installera en applikation som berättar vilka minneskretsar som används, men det är inte alltid ett valbart sätt att ta reda på vad som sitter i telefonen.

Huawei nämner inget om vilka minnestekniker som används i P10 och P10 Plus på sin webbsajt. Däremot skriver de ut teknikerna som används med Mate 9, något som inte hjälper Huawei då det bara spär på misstron och tanken om att tillverkaren inte vill berätta vad de faktiskt använder för kretsar.

Skillnaderna är stora mellan minnesteknikerna

Det är rejäla skillnader mellan de olika minnesteknikerna. Du kan gå miste om stora prestandaförbättringar och nämnvärt lägre strömförbrukning om du får de äldre och sämre kretsarna i din mobiltelefon.

Skillnaden mellan LPDDR3 och LPDDR4 är att den senare har kapaciteten att skicka dubbla datamängden (upp till 3 200 MB/s) jämfört med den tidigare. Mer data kan skickas på kortare tid och det betyder lägre strömförbrukning. LPDDR4 har ett strömsparläge vid lågintensiva tillfällen och har en driftspänning på 1,1V (LPPDR3 har en driftspänning på 1,2V).

UFS 2.1, UFS 2.0 och eMMC 5.1 som används för lagringsutrymmet har också stora skillnader. UFS-tekniken klarar högre datahastigheter än 500 Mbps medan eMMC stannar under 300 Mbps. I många fall kan dessutom UFS nå betydligt högre och tester med benchmarkappar visar en bit över 700 Mbps vid optimala tillfällen.


Lästips: Huawei P9 är bästa mobiltelefonen 2016


Så vad betyder allt det här i praktiken? Borde du bli orolig och omedelbart lämna tillbaka din mobiltelefon? Troligtvis inte. Vid normalt bruk där du kollar e-post, surfar i webbläsaren, använder Facebook och Twitter så märks inte någon större skillnad. Den finns där, men du lär inte notera den om du inte vet om vad som finns i telefonen.

Därför är olika minneskretsar ett problem för användarna

Det kommer att bli ett stort problem om tillverkarna börjar använda sig av för många olika komponenter i sina mobiltelefoner. Om det blir ett lotteri huruvida du får det senaste och bästa eller inte vet du aldrig vad dina pengar ger dig. Fick du årets bästa mobilkamera till din telefon, eller är den tre år gammal?

Som ovan nämnt är det inte ovanligt att tillverkarna måste köpa in komponenter från olika leverantörer för att möta efterfrågan. Det är givetvis helt okej att göra, så länge det blir nära identiska resultat när man jämför dem. Som med mobilkameror som har olika sensorer. Blir bilderna nästan omöjliga att skilja från varandra, då är det inte något problem.

Om det däremot blir märkbara skillnader där ena är tydligt sämre än den andra, oavsett om det är på pappret eller synbara i bilderna, då blir det oförsvarbart mot användaren. Och även om det inte märks vid användning så menar vi att Huawei brustit stort mot sina användare om uppgifterna ovan stämmer. Skillnaden är helt enkelt för stor, speciellt i telefoner som kostar runt 7 000 kronor.

Vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.