Huawei P9 är bästa mobiltelefonen 2016 — får tung utmärkelse av EISA

huawei p9 eisa award 2016 2017

Huawei P9 har valts som den bästa mobiltelefonen 2016/2017 av European Imaging and Sound Association (EISA). Förra året vann föregångaren P8 så det är en stor fjäder i hatten för Huawei.


Och vi är inte förvånade att Huawei P9 lyckas knipa årets kanske mest åtråvärda utmärkelse. Recensenter och användare har unisont hyllat mobiltelefonen för sina egenskaper.

De bästa egenskaperna som många lyfter fram är bland annat de bakre kamerorna som är bland marknadens bästa på en mobiltelefon idag. Prestandan är genomgående bra och batteritiden är solid om än kanske inte bland de absolut bästa modellerna.

Till det får man en supersnabb fingeravtrycksläsare, snygg design och förhållandevis enkelt handhavande med enhandsfattning. Huawei P9 står sig ruskigt bra på de flesta punkter, men givetvis finns saker att fundera över.


Huawei P9 är ruskigt bra på mycket — men inte allt

Skärmen är inte lika bra som i de absoluta toppmodellerna även om de allra flesta inte lär märka någon skillnad, det inbyggda gränssnittet från Huawei är tungt och kanske inte uppskattas av alla. Det saknas även snabbladdning vilket också inte är någon dealbreaker för de flesta.

Även om byggkvaliteten är utmärkt med aluminiumhölje och bra känsla så rekommenderar vi alltid att man använder ett skal. Både för att telefonen ska ligga stabilare i handen och för att minska skadorna om den åker i marken. Lägg till ett skärmskydd (som borde vara obligatoriskt oavsett mobiltelefon).

Efter att Huawei skickat ut uppdateringen med Android 7.0 till mobiltelefonen har den dessutom blivit klart bättre. Prestandan har ökat och telefonen är inte längre drabbad av så kallade ”slowdowns” med prestandadippar. EMUI-gränssnittet är kvickare och enklare att använda vilket ytterligare ökar betyget.

Huawei P9 är ett fantastiskt köp men samtidigt inte ett givet sådant. Det finns många utmärkta modeller idag kring samma prisklass och det är bra om man tar sig möjligheten att prova de mobiler man är intresserad av.

huawei p10 lackt baksida weibo
Läckt bild på baksidan på Huawei P10.

Huawei P10 kan bli en kraftfull efterföljare

Huawei har bekräftat att de kommer visa upp sitt kommande smartphoneflaggskep P10 under Mobile World Congress 2017 i Barcelona. Det finns mängder av läckta fotografier och renderingar redan innan lanseringen av Huawei P10, så vi har fått en tämligen bra bild av hur nya mobiltelefonen ser ut.

Även specifikationer har dykt upp kring Huawei P10. Vad vi vet i skrivande stund är att mobiltelefonen kommer i två varianter, båda med 5,5-tumsskärm och upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Det som skiljer dem åt är RAM-minnet på 4GB eller 6GB och lagringsutrymmet på 32GB eller 128GB.

Andra nyheter som vi väntar oss är att fingeravtrycksläsaren kommer att sitta på framsidan (vilket vi är mycket tacksamma för). Kamerorna på baksidan kommer att vara två precis som i Huawei P9 men med små förbättringar som ökar bildkvaliteten ytterligare. Ljudet kan komma med teknik från Yamaha och Harman Kardon, men den detaljen är högst oklar.

I det stora hela tror vi att Huawei kommer med riktigt bra mobiltelefoner under 2017. Tillverkaren har tidigare sagt att de tänker bli nya Apple med marknadsledande teknik och smarta lösningar. Förhoppningsvis betyder inte det att priserna kommer gå upp i nivå med Apples.

HTC 10 är bästa avancerade mobiltelefonen 2016/2017

Det är inte bara Huawei P9 som fått en utmärkelse. Även HTC 10 fick en riktigt bra utmärkelse i European Advanced Smartphone 2016/2017 och LG G5 fick European Mobile Innovation 2016/2016.

Inte heller Samsung gick lottlös med European Smartphone Camera of the year 2016/2017 för Galaxy S7 and Galaxy S7 Edge. Alla mobiltelefonerna är bra på sina egna sätt och vi kan inte nog gratta Huawei, HTC, LG och Samsung till utmärkelserna.

Vilken mobiltelefon är din favorit och har du någon i hemmet? Kommentera gärna och berätta vad du tycker om den!