Canon PowerShot G1 X Mark III är en vädertätad kompaktkamera i entusiastklassen. Det är tredje generationens modell i G1 X-serien med uppgraderad sensor och bildprocessor.
– Stabiliserat objektiv på 24-70mm f2.8-5.6
– Dual Pixel AF
– Seriebildstagning med 7-9 bilder per sekund
– Videoinspelning i 1080p/60fps
– Slutare på 1/2000s
– Inbyggt ND-filter
– WiFi & NFC
– Batteriet klarar 200 bilder per laddning
– Vikten är låga 399 gram
Det märks att Canon satsat stort när de designade PowerShot G1 X Mark III. trots att kameran har uppgraderats på flera punkter så lyckades ingenjörerna minska vikten med 150 gram. Och då har kameran ändå blivit ordentligt vädertätad för de lite tuffare väderförhållandena.
Kameran använder en välbeprövad sensor i formatet APS-C som vi återfinner i flera EOS-modeller på marknaden idag. Den har upplösningen 24,2 megapixel och ackompanjeras av bildprocessorn Digic 7, även den välanvänd i flera andra kameror idag.
PowerShot G1 X Mark III har uppgraderat zoomobjektiv
Till det får vi ett zoomobjektiv med brännvidden 24-70 millimeter och bländaren f/2.8-5.6. Det kan jämföras med kitobjektivet till EOS M5 som är lite långsammare med lägsta bländaren f/6.3. Om vi ska tro Canon har objektivet till PowerShot G1 X Mark III bättre optisk prestanda, vilket så klart är uppskattat. Den inbyggda, optiska bildstabiliseringen fungerar med både stillbild och video med upp till fyra stegs stabilisering.
PowerShot G1 X Mark III är den första kompaktkameran som använder Dual Pixel AF. En teknik för att snabbare avläsa motivets rörelser och ge kvickare autofokus. Upp till sju bilder per sekund kan kameran ta av rörliga motiv, och nio bilder per sekund med stillastående. Det inbyggda minnet klarar att hålla 19 bilder i råformat, eller 24 bilder i JPEG-formatet.
Dual Pixel AF kommer bäst till sin rätt med videoinspelning. Och här klarar PowerShot G1 X Mark III att spela in i 1 920 x 1 080 pixlar med 60 bilder per sekund. Det är en besvikelse att Canon fortfarande inte tänker erbjuda 4K-stöd när så många konkurrenter gör det. Anledningen här är att sensorn i APS-C-formatet helt enkelt inte är anpassad för 4K-avläsning till video.
Långsam slutare, inbyggt ND-filter och funktionsring
Vidare har kameran en slutare på maximalt 1/2000s, vilket får sägas vara hälften av vad som är acceptabelt i en entusiastkamera idag. Om det inte vore för det inbyggda ND-filtret så hade det varit en stor anledning att inte köpa PowerShot G1 X Mark III.
Skärmen på baksidan är på tre tum och kan vridas i två led. Runt objektivet sitter en funktionsring för snabb ändring av exempelvis bländaren, ISO och dylikt. Samma funktionalitet finner vi i de mindre syskonmodellerna G5 X, G7 X II och G9 X.
För snabb delning på sociala medier finns även stöd för mobilanslutning via WiFi och NFC. Allt du behöver göra är att aktivera en anslutning till din mobiltelefon, ladda ner bilderna till telefonen via Canons applikation för Android eller iOS, och börja dela.
Ladda ner Canon Camera Connect här: Android eller iOS
Andra detaljer värda att nämna är att närgränsen för objektivet är 10 centimeter från objektivets framsida i vidvinkelläge och 30 centimeter i teleläget. Knappast någon vinnare för makrofotografering alltså. Jämförelsevis är PowerShot G9 X Mark II är något bättre med 5 centimeter i vidvinkelläget.
Mått, vikt och tillbehör till PowerShot G1 X Mark III
Kameran väger in på respektabla 399 gram och har måtten 115,0 x 77,9 x 51,4 mm. Det kan jämföras med föregångaren G1 X Mark II, som väger 159 gram mer och är såväl bredare och djupare. Den nya modellen är däremot märkbart högre med 3,9 extra millimetrar.
Och när vi närmar oss slutet på artikeln kan vi även nämna tillbehören som är klart många till antalet. Här är den i skrivande stund officiella listan från Canon:
Mjuk väska DCC-1830
PowerShot-halsrem NS-100
Kamerarem NS-DC12
Undervattenshus (40 m) WP-DC56
Vikter för undervattenshus WW-DC1
Motljusskydd LH-DC110
Fjärrutlösare RS-60E3
Timerstyrd fjärrutlösare TC-80N3
Kompakt nätaggregat CA-DC30E
Batteriladdare CB-2LHE
Litiumjonbatteri NB-13L
Gränssnittskabel IFC-600PCU
Canon Connect Station CS100
Förlängningskabel OC-E3
Speedlite-blixthållare SB-E2
Om du vill köpa tillbehör rekommenderar vi att du väljer ett tredjeparts från exempelvis Jupio. Originaltillbehören är ofta rejält överprisade, exempelvis batterierna. Canon NB-13L kostar cirka 799 kronor medan Jupios alternativ, som är minst lika bra, kostar runt 399 kronor. En extern laddare kostar runt hundralappen från tredjepart.
Så mycket kostar PowerShot G1 X Mark III
Det rekommenderade cirkapriset för PowerShot G1 X Mark III är 12 150 kronor vid lanseringen i november 2017. Det är ett hög pris för en kamera som knappast utmärker sig på en väldigt konkurrensutsatt marknad.
Av den anledningen kan vi inte rekommendera att du köper kameran till lanseringspriset. Istället är vår rekommendation att du antingen köper en annan, mer prisvärd kamera eller avvaktar framtida prissänkningar. Om vi kollar prisutvecklingen för föregångaren PowerShot G1 X Mark II ser vi en trolig snabb prissänkning även för tredje generationens kamera.
Canon PowerShot G1 X Mark II släpptes i februari 2014 med cirkapriset 7 990 kronor. I november samma år hade priset sänkts med nära tusenlappen, och i maj 2015 var priset sänkt med ytterligare cirka tusen kronor. I skrivande stund kan modellen köpas för runt 5 700 kronor.
Lämna ett svar
Visa kommentarer