Canon Powershot G1 X Mark II – kraftigt uppgraderad med ny teknik

canon-powershot-g1x-ii-front

Canon Powershot G1 X Mark II är en kraftigt uppgraderad efterföljare till den betydligt klumpigare Powershot G1 X.


Uppdatering: Canon har släppt PowerShot G1 X Mark III med uppgraderad sensor, ny bildprocessor och bättre autofokus. Läs mer här.

Den japanska kameratillverkaren har verkligen storsatsat med sin nya semiprofessionella kompaktkamera och det märks inte minst på de utmärkta specifikatioenerna som nu har släppts.

Kamerasensorn är på 15 megapixel men skär ner på den siffran beroende på vilket format man fotograferar med. I 4:3 får man 13.1 megapixel och i 3:2 får man något mindre 12.8 megapixel som faktisk upplösning.

Sensorn i fråga har en storlek på 1.5″ och ska vara dubbelt så stor som den Sony 1-tumssensor som finns i exempelvis RX100/RX100 II. Den är även 4.5 gånger större än de sensorer som sitter i Canons G-serie.


Förbättrad optik & snabbare autofokus

Till detta följer en förbättrad optik med bländare f/2.0 till f/3.9 och brännvidd på 24-120 millimeter. Det är en välkommen förbättring jämfört med G1 X som bara klarade f/2.8 till f/5.8. Optiken har även en 9-bladig bländare och en närgräns på 5 centimeter för makrofotografering.

Vidare kan nämnas att slutarfördröjningen har minskat med hela 56 procent och autofokusen är nu 42 procent snabbare än G1 X. Den snabbare fokusen har en förbättrad bildprocessor att tacka då den är 2.4 gånger snabbare än sin föregångare.

Andra nyheter i Powershot G1 X Mark II är inbyggt stöd för NFC, 46 kreativa filter, avsaknaden av sökare (den följer med som separat tillbehör), focus peaking, ISO 12 800, stöd för 14-bitars råformat, fjärrstyrning via telefonapp och så ett kameragrepp som praktiskt nog är avtagbart.

Vikten stannar på 558 gram och det är faktiskt 24 gram mer än vad Powershot G1 X väger. Trots det är kamerahuset mindre och bara det är mer än välkommet.

canon-powershot-g1x-ii-baksida canon-powershot-g1x-ii-baksida-oppen canon-powershot-g1x-ii-framsida-oppen canon-powershot-g1x-ii-topp