Sony A6000 är officiell – ett riktigt fartmonster med grym autofokus

sony-a6000-front

Sony A6000 är äntligen officiell och det verkar som att de sista ryktena kring kameran var helt korrekta – det här blir ett fartmonster.

Med en helt ny kamerasensor på 24 megapixel (Exmor APS HD CMOS) som har både fasdetekterande autofokuspunkter och mikroprismor i kanterna för minskat ljusbortfall så vill Sony sätta en klart högre standard för den här kategorin med kameror.

Tillsammans med bildprocessorn BIONZ X, som är tre gånger snabbare än processorn i NEX-6, får vi ett otroligt fartmonster när det gäller autofokusen. Hela 179 fasdetekterande fokuspunkter finns tillgängliga och de täcker 92 procent av bilden.

Den elektroniska sökaren är en mindre variant än den som finns i NEX-6 och har dessutom lägre upplösning, men enligt bland annat webbsajten IR så ger den klart bättre färgåtergivning och visar detaljer på ett tydligare sätt. Både plus och minus för sökaren alltså.

Världens snabbaste autofokus

Vidare om A6000 kan nämnas att den spelar in video i Full-HD, stöder såväl WiFi som NFC för snabb bilddelning och har inbyggd blixt. Skärmen på baksidan går att vinkla och man kan ta 11 bilder per sekund med fokushastighet ned till otroliga 0.06 sekunder. Världens snabbaste enligt Sony!

Sju programmerbara knappar finns att tillgå för de totalt 43 olika funktionerna som kan användas. Den som vill skydda sin kamera mot slag och annat otyg kan använda extratillbehöret LCS-EBC just-fit Body Case som kan köpas till (något jag verkligen rekommenderar, alla kameror borde ha skydd för hus och skärm).

LCS-ASB1 Active Sling Bag är ett annat extratillbehör som Sony släpper till A6000 och det är en kamerabag för tillfällen när man helt enkelt inte vill gå med den i handen hela tiden. PlayMemories Camera Apps är extrappar som kan installeras direkt i kameran för utökad funktionalitet.

Cirkapriset är 6 500 kronor vid lanseringen som sker i april.

Läs mer om Sony A6000 på den officiella produktsidan.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.