Skadlig kod för Windows har kunnat spridas även på macOS. Nu uppdaterar Apple skyddet i sitt operativsystem för att hindra spridningen.
- Hackare användare skadlig kod i Windows-filer för att infektera macOS
- Apple uppdaterar skyddet i macOS för att stoppa attackerna
- Trend Micro bekräftar tillvägagångssättet
- Populäraste lösenorden hos hackarna – här är topplistan
Visste du att macOS har ett inbyggt skydd mot skadlig kod. Skyddet kallas Xprotect och kan i stort beskrivas som ett vanligt antivirusprogram.
När Xprotect hittar en app som är misstänkt skadlig sätts den i karantän innan den hinner åsamka någon skada. Därifrån kan du avgöra om den ändå får köras eller inte.
Sedan en tid tillbaka har vi vetat att hackare kunnat gå runt Xprotect med hjälp av exe-filer för Windows och speciellt designad skadlig kod. Dessa exe-filer körs sedan på macOS med emuleringsmjukvaran Mono.
Tillvägagångssättet har bland annat använts med piratkopierade och speciellt preparerade versioner av appen Little Snitch. En app som används för att analysera trafik i nätverket till och från datorn.
Apple uppdaterar Xprotect för Windows exe-filer
Enligt säkerhetsfirman Trend Micro, som var först med upptäckten, är det ett sätt att gå runt hela säkerheten i Xprotect.
Åtminstone fram tills nu. Apple har uppdaterat skyddet för att även omfatta tillvägagångssättet med exe-filer, vilket gör livet lite säkrare för alla macOS-användare.
Med det sagt så ska du aldrig förlita dig endast på Xprotect. Visst är det ett skydd mot skadlig kod, men du bör absolut använda ett vanligt antivirusprogram från kända namn som Avira, Avast eller AVG.
Om du vill läsa mer om nyheten kan du göra det på ZDnet.
Tillvägagångssättet som hackarna tog sig runt säkerheten i macOS är en skarp påminnelse om hur fyndiga de kan vara. Det går aldrig att känna sig helt säker, men du kan med enkla (och gratis) medel skydda dig riktigt väl. Exempelvis med ett bra antivirusprogram. Och lite sunt förnuft.
Lämna ett svar
Visa kommentarer