Hackare kan ta kontrollen över din iPhone, iPad & Mac – men Apple har en lösning

Hacker

Apple har nyligen släppt en mycket viktig uppdatering till operativsystemen för iPhone, iPad och Mac. Uppdateringen löser sårbarheter som gör att hackare kan komma åt känslig data på din enhet.

Den här uppdateringen bör du inte vänta med att installera. Apple har bekräftat att hackare aktivt använder de berörda sårbarheterna och det kostar inget att installera uppdateringen – så gör det snarast.


Lästips
Problem med högtalaren i iPhone 12 – Apple förlänger reparationsprogram

Här är allt du måste veta om problemet och hur du installerar uppdateringen på dina enheter:

Därför MÅSTE du uppdatera din iPhone, iPad och Mac idag

Två sårbarheter kan användas av hackare för att komma åt din data. Den ena sårbarheten finns i WebKit samt den så kallade kerneln till operativsystemet; alltså den innersta kärnan i mjukvaran.

Sårbarheterna gör att skadlig kod kan köras med förhöjda kernel-privilegier, vilket i sin tur potentiellt ger åtkomst till känslig data. Om hackare får åtkomst till kerneln i operativsystemet så finns i princip inget som stoppar dem från att göra vad de vill med din enheten.

Notera att det inte är garanterat att hackare kan eller vill ta full kontroll över din enhet. Men det är en teoretisk möjlighet som du INTE bör ignorera.

Så fixar du problemet på din iPhone, iPad och Mac-dator

Uppdateringarna som du ska installera snarast möjligt är följande:

  • iOS 15.6.1
  • iPadOS 15.6.1
  • macOS Monterey 12.5.1

Installera iOS 15.6.1 och iPadOS 15.6.1

  1. Gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering
  2. Följ instruktionerna för att ladda ner och installera uppdateringen

Installera macOS Monterey 12.5.1

  1. Gå till Systeminställningar > Programuppdatering
  2. Följ instruktionerna för att ladda ner och installera uppdateringen

Via BGR

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.