Varning för appen NightOwl – avinstallera direkt

apple macbook pro unsplash philipp katzenberger
Philipp Katzenberger, Unsplash

NightOwl är en populär app för macOS som gör det lättare att växla mellan ljust och mörkt läge i operativsystemet beroende på olika situationer. Det är också en app som har fått ny ägare och blivit direkt farlig att använda på datorn.

Det här är NightOwl

NightOwl är ett verktyg för macOS som gör det lättare att växla mellan ljust och mörkt läge i operativsystemet.

Den funktionaliteten har Apple så klart bakat in i macOS som en grundfunktion, men NightOwl gör det mycket smidigare att växla beroende på olika situationer.

Du kan exempelvis ställa in verktyget att växla läge baserat på klockslag, när solen går upp respektive ner, samt via hotkeys på tangentbordet. Du kan även göra så att appar fortsätter att använda ljust läge medan systemet använder mörkt läge.

Smart och praktiskt alltså. Om du kan leva med konsekvensen av att ha appen på datorn.

Därför ska du avinstallera NightOwl

NightOwl släpptes och underhölls av en enskild utvecklare mellan 2018 och slutet på 2022. Därefter tog TPE.FYI LLC över ägandeskapet av appen.

Och här tar appen en mycket mörk vändning för användarna – för ny kod trycktes in i appen som tvingar användarens dator att ansluta till ett botnet!

Koden aktiveras omedelbart när du kör NightOwl och går inte att stänga av ens när appen är nedstängd. Du får aldrig något meddelande på skärmen om att din dator används med ett botnet.

Enda sättet att ta reda på det är att läsa det finstilta i användaravtalet (och vem gör det?). NightOwl ber inte om lov att aktivera botnet-funktionen.

Här är ett utdrag från användaravtalet som avslöjar funktionen:

WHEREAS, NightOwl app enables Users to share internet traffic by modifying their device’s network settings to be used as a gateway for internet traffic. Additionally, the User’s device acts as a gateway for NightOwl app’s Clients, including companies that specialize in web and market research, SEO, brand protection, content delivery, cybersecurity, etc.

Ouch!

Hacker
Botnet är inga roliga saker att leka med. De kan göra rejält med skada. Foto: Unsplash

Därför ansluts din dator till ett botnet

Normalt när man pratar om ett botnet så handlar det om spridning av skadlig kod och så kallade DDoS-attacker. Men NightOwl sysslar inte med sånt (vad vi vet).

Istället används botnet-anslutningen för bland annat ”marknadsundersökning”.

Så avinstallerar du NightOwl

Det räcker inte att stänga ner NightOwl helt. Du måste avinstallera appen på rätt sätt för att radera koden som ansluter datorn till ett botnet.

Tacksamt nog är det enkelt att radera otyget med hjälp av Terminalen. Så här gör du:

 1. Öppna Terminalen i macOS
 2. Kör följande kommandon i ordning:
  • sudo killall NightOwl
  • launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/NightOwlUpdater.plist
  • sudo killall AutoUpdate
  • sudo rm -rf /Applications/NightOwl.app/ ~/Library/LaunchAgents/NightOwlUpdater.plist
  • sudo zsh -c ”rm /Users/*/Library/LaunchAgents/NightOwlUpdater.plist”
 3. Stäng Terminalen

Du behöver inte starta om datorn efteråt.

Via Robins.one.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.