50 % av all malware för Mac kommer från MacKeeper

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Om du har appen MacKeeper på din Mac-dator så kan det vara hög tid att radera den. Omedelbart dessutom. Appen ska nämligen vara den överväldigande största anledningen till att malware, alltså skadlig kod, letar sig in i macOS.

Det är säkerhetsfirman Elastic Security Labs som går ut med nyheten om den populära appen. Firman har sammanställt den globala hotbilden i en rapport kallad ”2022 Global Threat Report” och det är nattsvarta siffror för MacKeeper i den rapporten.

Lästips: Dubbelt så många hot från malware mot Mac som Windows

MacKeeper har för många rättigheter i macOS

Av all malware som släpps så letar sig endast 6,2 procent in i macOS enligt Elastic Security Labs. En försvinnande liten del alltså jämfört med Windows, vilket såklart är riktigt bra för säkerheten i din Mac-dator.

Tre av de största teknikerna som ger dig skadlig kod på datorn Xcsset, Adload och Aobokeylogger. Tillsammans står de för 40 procent av all malware för macOS. Den enskilt största boven är säkerhets- och optimeringsappen MackKeeper som står för 50 procent.

Anledningen? MacKeeper har tillgång till systemfiler och använder sig frikostigt av rättigheter i macOS som cyberkriminella kan nyttja på olika vis.

MacKeeper, som är designat för att skydda din dator – och dessutom marknadsförs hårt som ett nödvändigt skydd för dig och macOS – är alltså den största anledningen till att din integritet och dina filer hotas av skadlig kod. Knappast vad man vill läsa om efter att ha köpt appen.

Lästips: Ny banktrojan stjäler inloggningsuppgifter på Android

Vanligaste malwaren är trojaner, cryptominers och ransomware

Den skadliga kod som släpps för macOS är främst i form av en trojan, följt av cryptominers och ransomware.

Trojaner kan bland annat användas som en svängdörr för cyberkriminella in i din dator eller mobiltelefon. Trojanen ligger vilandes i bakgrunden, osynlig, och aktiverar sedan en bakdörr som gör att mer skadlig kod kan installeras och köras utan att du vet om det.

Cryptominers är små script som körs för att utvinna kryptovalutor med hjälp av din dator och ransomware känner vi nog alla till. Det är skadlig kod som krypterar alla viktiga filer och kräver lösensumma för att låsa upp dem igen.

Via Neowin och Elastic.co

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.