Använd Windows 11 på din Mac – med VMware Fusion

Windows 11

Om du planerat att använda Windows 11 på din Mac-dator så kanske du märkt att operativsystemet inte fungerar korrekt med Boot Camp. Faktum är att Windows 11 inte stöds överhuvudtaget med Apples populära verktyg.

För att använda Windows 11 på en Mac-dator så måste du gå andra vägar, och tacksamt nog finns några att prova. En av dem är VMware Fusion som nyligen uppdaterats med stöd för Windows 11. Och du kan prova det gratis idag.

Med VMware Fusion kan du installera Microsofts operativsystem på alla Fusion-kompatibla datorer. Även de senaste modellerna med Apple M1- och M2-processorerna.

Allt du behöver för att komma igång är VMware Fusion 22H2 Tech Preview som du laddar ner här. Det är en gratis mjukvara som är fri att ladda ner, installera och köra. Eftersom det är en ofärdig ”Tech Preview” så kan du förvänta dig en och annan bugg längs vägen.

Om du inte använt VMware Fusion tidigare så kan kort förklaras att det inte är i närheten av vad Boot Camp gör.

Istället för att installera Windows 11 på en partition på hårddisken så används VMware Fusion för att skapa en vrituell dator där Windows körs i en sandlådemiljö inuti macOS. Windows 11 får en helt egen minidator som är helt skapad i mjukvaran. Det har både fördelar och nackdelar.

  • Fördelar är bland annat isoleringen från resten av datorn och att du slipper krångla med partitionerna på hårddisken. Vill du ta bort Windows 11? Radera filen som VMware Fusion skapar. Klart!
  • Nackdelarna är att prestandan blir sämre. VMware Fusion och Windows 11 måste dela datorns resurser med macOS vilket gör att du aldrig får samma flyt som med en normal Windows-installation.

Men det är samtidigt ett fantastiskt sätt att prova ett operativsystem utan att riska sina viktiga filer eller göra någon påverkan på den befintliga macOS-installationen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.