Netflix vill ersätta JPEG med AVIF. Men vägen dit är lång och det det är svårt att ersätta ett så oumbärligt och välanvänt format som JPEG. Här förklarar vi fördelarna med AVIF och varför Netflix kanske kan lyckas.
- Högre komprimering med mindre filstorlekar för strömmad video och bilder
- Utvecklas som öppen källkod för alla att använda och förbättra
- Används redan idag med Netflix i mobiltelefonen
- Lästips: Få ut mer av Netflix — 18 utmärkta tips
Vad är AVIF / AV1?
AVIF (AV1 Image File) är ett nytt bildformat som utvecklats Alliance for Open Media. AVIF är en konkurrent till inte bara JPEG utan även de nyare, förbättrade alternativen JPEG 2000 och JPEG XL, samt Googles WebP. Målet är att erbjuda AVIF som ett bättre alternativ med högre bildkvalitet samtidigt som komprimeringen (vilket minskar filstorleken) är bättre.
AVIF / AV1 bygger på öppen källkod
Netflix har valt att släppa AVIF som öppen källkod. Det betyder att vem som helst inte bara får använda AVIF-formatet, alla kan dessutom granska koden och göra förbättringar. Förbättringar som kan implementeras i formatet och komma alla till nytta. Det gör också att andra utvecklare kan granska AVIF och se att koden faktiskt gör vad den ska och inget otrevligt.
Formaten som AVIF / AV1 konkurrerar mot
AVIF har fördelen att introduceras av världens kanske största filmtjänst, och att formatet utvecklas av en tung allians med Netflix, Google, Microsoft, Facebook, Mozilla och fler bakom sig. För JPEG har funnits i 27 år och är det kanske mest använda bildformatet med bäst stöd idag.
Lästips: Netflix byter kodek till AV1 – mycket effektivare att strömma film till mobilen
JPEG är kanske störst, men det finns uppstickare som försöker erbjuda alternativ med fördelar jämfört med JPEG. Här är några av dem – alla konkurrenter till AVIF:
- JPEG 2000: Ett bildformat som kan komprimera bilder mycket högre än JPEG utan att resultatet blir försämrat. JPEG2000 har stöd för olika färgdjup, transparans och använder flera olika upplösningar för olika komprimeringsnivåer. Formatet har inte slagit igenom sedan lanseringen 2000 och har inte förbättrats sedan 2013.
- JPEG XL: Ett nyare bildformat än JPEG 2000 med bättre egenskaper. JPEG XL har fördelen att kunna visa både JPEG och JPEG XL ur samma bildfil. Varje fil kan innehålla förbättringsdata, högre komprimering än JPEG utan visuella fel och har stöd för såväl animering som transparens. JPEG XL är under utveckling och saknar brett stöd på marknaden idag.
- WebP: Ett bildformat utvecklat av Google som främst är anpassat för bilder som laddas i webbläsaren. Enligt Google har WebP-bilder upp till 34% mindre filstorlekar än JPEG och 26% mindre än PNG. WebP stöder transparans, och förlustfri RGB-komprimering. Bildformatet fungerar bland annat i Chrome, Firefox, Edge och Opera.
- HEVC: Hoppsan, ett videoformat i listan? AVIF har samma egenskaper för inkapsling av intra-frame-kodat material som HEVC och kan visa videomateral med samma komprimeringsegenskaper som HEVC är känd för. HEVC utmärker sig för högupplöst video i 4K/8K och AVIF är en direkt konkurrent som används av Netflix i mobiler idag.
Här används AVIF / AV1 idag
Netflix har bara börjat utvecklingen av AVIF och det dröjer innan bildformatet får en större spridning – om någonsin. Även om AVIF fortfarande utvecklas och optimeras så kan du faktiskt ha använt formatet redan. Om du kollat på Netflix i mobiltelefonen vill säga.
Eftersom AVIF har en mycket hög komprimeringsgrad utan att bildkvaliteten försämras nämnvärt så har Netflix valt att använda formatet för strömmad video i sina mobilappar på Android och iOS.
Det finns även begränsat stöd i Google Chrome, men det krävs mycket mer av både Netflix, Alliance for Open Media och AVIF om formatet på allvar ska kunna åstakomma något för att rubba dominansen som JPEG håller.
Lämna ett svar
Visa kommentarer