Netflix byter kodek till AV1 – mycket effektivare att strömma film till mobilen

Netflix

Snart kan du strömma film och serier mer effektivt från Netflix. Den populära filmtjänsten har börjat använda en ny, bättre så kallad kodek som komprimerar innehållet du ser på ett mycket bättre sätt.


  • Byter från koden på utvalt material från VP9 till AV1
  • Gäller initialt bara vissa titlar i mobiltelefonen
  • Netflix bidrar med förbättringar till koden bakom AV1
  • Lästips: Få ut mer av Netflix — 18 utmärkta tips

Netflix har meddelat att filmtjänsten börjat använda en kodek som heter AV1. Det är en nyare generations kodek för video som komprimerar bildmaterial upp till 20 procent effektivare än Netflix befintliga kodek VP9.

Filmtjänsten har optimerat AV1 till att hantera Netflix 10-bitarsmaterial och bidrar samtidigt med funktionalitet till den öppna källkod som AV1 bygger på. Vilket betyder att andra kan ta del av de förbättringar som Netflix själv lägger in.

Låter det krångligt? Det är det inte, vi lovar. En kodek (eller codec på engelska) används för att koda en dataström och därefter läsa dataströmmen igen. Det är inget du märker själv, allt sker i bakgrunden för att vara så smidigt och enkelt som möjligt.

AV1 kräver mindre bandbredd än gamla VP9 för samma resultat

Det finns många olika typer och varianter av kodekar. AV1 är en nyare variant som är bättre på att koda och avkoda video.


Det gör att filmer och serier som kodats med AV1 inte tar upp lika mycket bandbredd från ditt internet när du kollar på videomaterialet som med andra, mindre effektiva kodekar. Exempelvis VP9.

While our goal is to roll out AV1 on all of our platforms, we see a good fit for AV1’s compression efficiency in the mobile space where cellular networks can be unreliable, and our members have limited data plans. Selected titles are now available to stream in AV1 for customers who wish to reduce their cellular data usage by enabling the “Save Data” feature.

Netflix

Initialt kommer AV1 att användas till material som kollas via Netflix-appen i din mobiltelefon. Målet är att nå användare som använder mobilnätet för att strömma fil, och mer specifikt de som har en svajig anslutning som är opålitlig.

Netflix är försiktig med att rulla sin förändring och idag gäller det bara ett litet antal titlar som används direkt i mobiltelefonen. För att aktivera AV1-kodeken måste man göra följande:

  1. Öppna Netflix-appen och gå till inställningar
  2. Aktivera databesparingsfunktionen
  3. Hitta en film som stöds av AV1-kodeken

Fler steg än så är det egentligen inte, men det går inte att säga på ett säkert sätt när AV1 används. Inte heller är det något vi behöver tänka på – allt sker automagiskt i bakgrunden.