Netflix försämrar familjeupplevelsen genom att kasta ut användare

netflix iphone 14 pro max matoolegeek unsplash

Netflix fortsätter sitt korståg mot så kallade kontosnyltare – användare som är inloggade på konton utan att befinna sig på kontoägarens registrerade adress.

Filmtjänsten vill inte att du som har ett Netflix-konto ska dela det med andra utanför familjen. Och det har varit en hård kamp för att begränsa åtkomsten för obehöriga användare det senaste året.

Lästips: Reklamfritt på Netflix om du streamar tre avsnitt i rad

Hittills har Netflix valt att inte kasta ut användare som redan är inloggade på ett konto, men nu skruvar filmtjänsten åt tumskruvarna rejält. Användare rapporterar att de kastas ut från konton när de inte befinner sig på samma adress, även om de är från samma familj.

Netflix har alltså i ett slag gjort det betydligt mindre fördelaktigt att skaffa ett konto inom samma familj. Om man inte bor på exakt samma yta vill säga.

Det ska sägas att Netflix har ändrat sina villkor så att personer som inte bor på samma adress inte får använda samma konto. Bara den eller de som inkluderas under samma tak anses vara legitima användare. Du kan alltså inte dela kontot med din son även om hen bor vägg i vägg med din bostad.

Lästips: Netflix planerar nya prishöjningar inom kommande månader

Filmtjänsten har sett positiva siffror efter introduktionen av sina nya regler. De betalande användarna ökar och intäkterna likaså. Samtidigt vill Netflix öka sina priser ytterligare och vi kan nog räkna med att 2024 blir ännu dyrare för den som vill strömma filmer och serier.

Det finns dock en mörk baksida till de ständiga prishöjningarna. Samtidigt som Netflix arbetar för en ökad tillväxt och mer pengar till sina ägare så drabbas konsumenterna allt hårdare av kraftiga prishöjningar. Och det ökar intresset för piratkopiering av filmer och serier.

Bloomberg rapporterar att strömmad video på piratsajter är det nya och heta inom piratvärlden. Och Motion Picture Association menar att dessa sajter har skyhöga vinstmarginaler på verksamheterna, upp till hela 90 procent.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.