Disney stoppar lösenordsdelning

Disney

Disney har ändrat sina regler för Disney Plus och Hulu. Det är inte längre tillåtet att dela sitt lösenord med personer utanför hushållet. Senast den 14 mars 2024 måste otyget upphöra – annars riskerar kontoanvändarna att straffas.

Det har tidigare skrivits enormt mycket om Netflix aggressiva jakt på lösenordsdelare och kontosnyltare. En jakt som både hjälpt filmtjänsten att öka antalet betalande prenumeranter samtidigt som intresset för piratkopiering ökar.

Lästips: Disney+ höjer priserna & lanserar abonnemang med reklam

Att Disney nu går samma väg är inte förvånande. Alla filmtjänster letar intäkter och vill öka sina betalande prenumeranter i en tid när hårt begränsad ekonomi slår mot såväl filmälskare som hela familjer. Och redan 2023 sa Disneys VD Bob Iger att lösenordsdelning var ett problem.

Nu gör bolaget slag i saken och tar ett hårt tag om sina användare med samma typ av begränsningar som Netflix har gjort.

Den använder Disney Plus får räkna med att all data som skickas till och från filmjätten kommer att analyseras. Om det upptäcks att ett konto används av någon utanför hushållet kan det bli tal om åtgärder. Exakt vad det är återstår att se, men vi får räkna med att konton kommer att blockeras under 2024.

Lästips: Disney Plus tappar 4 miljoner prenumeranter

Webbsajten Ars Technica har försökt förhöra sig om vad Disney analyserar i trafiken, men det är inget bolaget vill svara på. Troligtvis i ett försök att inte underlätta för de som försöker kringgå analyserna. När det gäller Netflix analyseras ip-adresser, unika id:n för enheter som används och aktiviteter. Däremot inte platsdata.

Att Disney skulle stoppa lösenordsdelning och begränsa kontosnyltare är knappast oväntat. Enligt New York Times har filmjätten förlorat otroliga 11 miljarder dollar på Plus-tjänsten sen lanseringen 2019. Men att den skulle stängas ner är inte troligt då Disney måste ha en motpol till tjänster som Netflix, Apple TV Plus och HBO Max.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.