Disney+ höjer priserna & lanserar abonnemang med reklam

Disney Plus startsida

Disney meddelar att filmtjänsten Disney+ får kraftigt höjda priser. Samtidigt lanseras ett gratisabonnemang som visar reklam. Här är allt du måste veta.

Tre abonnemang istället för ett

Före den 1 november 2023 så finns ett enda abonnemang att välja för Disney+. Det kostar 89 kronor och ger dig full tillgång till allt som tjänsten har att erbjuda, inklusive 4K och Dolby Atmos.

Efter den 1 november 2023 så ändras uppställningen. Då har du istället tre abonnemang att välja på: Standard med reklam, Standard och Premium.

Det som skiljer dem åt är hur mycket det kostar varje månad, hur hög upplösning du kan kolla på, antalet samtidiga enheter som får använda Disney+ och om du kan ladda ner för att kolla offline.

Här är en summering av skillnaderna mellan de olika abonnemangen.

Standard med reklamStandardPremium
Exklusiva filmer / serierJaJaJa
Visar reklamJaNejNej
VideokvalitetUpp till 1080p
Ej HDR
Upp till 1080p
Ej HDR
Upp till 4K
HDR-stöd
Antal samtidiga enheter2 st2 st4 st
Nerladdning / offlinestödNejNejJa
LjudStereo, 5.1Stereo, 5.1Dolby Atmos

Standard med reklam

Det här är den kanske mest intressanta nyheten till Disney+ de senaste åren. Ett abonnemang som kostar låga 59 kronor per månad, men som visar reklam istället för att dra några tior från kontot varje månad.

Standard med reklam är nivån för dig som vill ha tillgång till allt som Disney+ erbjuder i filmväg och samtidigt kan tänka dig att stå ut med annonser som visas med jämna mellanrum.

Viktigt att tänka på här är att du får en begränsad upplösning, får inte använda HDR även om din tv stöder det och Dolby Atmos kan du helt glömma. Vill du ta med filmer och serier i surfplattan på bilfärden med barnen? Inte en chans!

Kostnad: 59 kronor per månad!

Standard

Nästa nivå heter ”Standard” och ger exakt samma upplevelse som ”Standard med reklam”, med den enda skillnaden att du betalar nästan hundralappen varje månad för att slippa kolla på reklam.

Den här nivån kostar lika mycket som gamla nivån för Disney+ före den 1 november. Med skillnaden att du endast får använda dig av 1080p, upp till 5.1-surroundljud och bara två samtidiga enheter som får använda tjänsten.

Du betalar alltså lika mycket som innan, men upplevelsen blir märkbart sämre på alla sätt, förutom att utbudet är precis som tidigare.

Kostnad: 89 kronor per månad / 890 kronor med årsbetalning

Premium

Och slutligen har vi ”Premium”. Det här är nivån som du har idag (läs: före den 1 november 2023) men till ett mycket högre pris. Hela 34 procent högre faktiskt.

Du får stöd för 4K-upplösningar, kan kolla på HDR och lyssna på högupplöst Dolby Atmos-ljud (om du har en ljudanläggning som stöder det).

Vill du ladda ner film och serier för att kolla utan en uppkoppling så är det fullt möjligt, och ni kan vara upp till fyra personer som kollar på samma konto samtidigt i hemmet.

Kostnad: 119 kronor per månad / 1 190 kronor med årsbetalning

Så mycket kostar Disney+ efter prishöjningen

  • Standard med reklam: 59 kronor per månad
  • Standard: 89 kronor per månad eller 890 kronor med årsbetalning
  • Premium: 119 kronor per månad eller 1 190 kronor med årsbetalning

Om du använder Disney+ med det gamla månadspriset och vill behålla 4K, HDR, offline-stöd, Dolby atmos och samtidigt slippa reklamen – då måste du betala 34 procent mer varje månad eller år för det nöjet.

Lästips: Vad är IMAX Enhanced på Disney+?

Disney jagar lösenordsdelare – start 2024

Precis som Netflix redan har gjort så planerar Disney att jaga lösenordsdelare för att minska antalet abonnemangssnyltare.

Innan 2023 har nått sitt slut kommer Disney att detaljera exakt vad som gäller för kontodelning och under 2024 sätta stopp för lösenordsdelning.

Disney ser lösenordsdelning som ett prioriterat problem och ser det som en stor potential för att öka sina intäkter.

Det är inte klarlagt exakt hur Disney planerar att stoppa delning av konton och lösenord på Disney+. Mer information följer när filmtjänsten har avslöjat sina planer.

Så avslutar du abonnemanget på Disney+

Det krävs totalt sex steg för att avsluta ditt abonnemang på Disney+ och tjänsten försöker flera gånger att locka dig till att stanna. Du måste vara noga med vart du klickar för att inte återaktivera abonnemanget av misstag. Här är de sex stegen med bilder så att du alltid hittar rätt.

Steg 1: Gå till Konto via Inställningarna

disney plus avsluta abonnemang 2023 1

Steg 2: Gå till abonnemangsmenyn

disney plus avsluta abonnemang 2023 2

Steg 3: Klicka på ”Avsluta abonnemang”

disney plus avsluta abonnemang 2023 3

Steg 4: Välj alternativ > Klicka på ”Fortsätt för att avsluta”

disney plus avsluta abonnemang 2023 4

Steg 5: Klicka ”Nej tack, avsluta Disney+”

disney plus avsluta abonnemang 2023 5

Steg 6: Klicka ”Stäng och gå till hemsidan”

disney plus avsluta abonnemang 2023 6

Frågor och svar

Hur mycket kostar Disney+ efter prishöjningen 2023?

Standard med reklam: 59 kronor per månad
Standard: 89 kronor per månad eller 890 kronor årligen
Premium: 119 kronor per månad eller 1 190 kronor årligen

Hur mycket höjs priset på Disney+ 2023?

Priset höjs med 34 procent från 89 kronor till 119 kronor för dig som vill använda dig av 4K/HDR, offline-visning, Dolby Atmos och de andra fördelarna som Disney+ gav FÖRE prishöjningen.

När höjer Disney+ priset 2023?

Den 1 november 2023 träder den nya prissättningen i kraft.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.