Netflix slår ner stenhårt på lösenordsdelning (2023)

netflix iphone 14 pro max matoolegeek unsplash

Netflix vill inte att du delar ditt konto med personer utanför ditt hushåll utan att betala.

De har länge testat en funktion kallad ”paid sharing” i några länder, inklusive Kanada, Nya Zeeland, Spanien och Portugal, som innebär att vissa abonnemang tillåter fler användare att ansluta till kontot mot en extra kostnad.

Lästips: Så stoppar Netflix dig från kontodelning (platskontroller)

Kommer att aktiveras i USA – men Sverige då?

Andra abonnemang blockeras för ”sekundära” enheter som försöker ansluta till ett konto som redan används på en annan plats. Allt prylar hos exempelvis familj och vänner.

Enligt Netflix kvartalsrapport är de nöjda med testerna och kommer att implementera ”paid sharing” i fler länder under andra kvartalet i år. USA nämns specifikt, men det är oklart vilka andra länder som omfattas. Sverige nämns inte.

Netflix experimenterar ständigt med nya sätt att tjäna pengar, inklusive att utveckla sin spelsatsning och lansera ett delvis annonsfinansierat abonnemang på vissa marknader.

Lästips: Netflix blir billigare i 30 länder

Har Netflix något annat val?

Vi tror att Netflix känner att de inte har något annat val än att slå ner på lösenordsdelning för att 1) glädja sina investerare och 2) fortsätta växa med nya prenumeranter.

Det är en tuff och mättad marknad med många aktörer. Att ha bra innehåll räcker inte – det måste finnas rätt material också, och kanske har Netflix nått sin gräns för hur snabbt de kan växa utan att snegla på lösenordsdelarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.