Bättre ljud med Amazon Prime Video med Dialogue Boost (AI)

Amazon Prime Video

Har du haft problem med att höra vad som sägs i filmer och TV-serier på senaste tiden? Oroa dig inte, det behöver inte betyda att din hörsel försämras – ofta är det filmerna och serierna som ljudmixats på ett sätt så att talet nästan försvinner helt.

Det har länge funnits en debatt om oförståeligt tal i filmer, särskilt regissören Christopher Nolan har fått mycket kritik för det i sina filmer. Men nu verkar Amazon ha hittat en lösning på problemet. Genom sin streamingtjänst Prime Video lanserar de en ny funktion, Dialogue Boost, som med hjälp av artificiell intelligens höjer volymen på dialogen över bakgrundsljudet i scenerna.

Lästips: Eddie Murphy och Jonah Hill är tillbaka i komedin ”You People”

Funktionen finns just nu tillgänglig för ett fåtal TV-serier och filmer på engelska, bland annat följande:

  • Tom Clancy’s Jack Ryan
  • The Marvelous Mrs. Maisel
  • The Big Sick

Fler titlar är på gång med stöd, så det kan dröja innan din favoritfilm eller serie omfattas av Dialogue Boost på Prime Video.

Nämnvärt är att det dynamiska omfånget på ljudet minskar när volymen på dialogen höjs. Detta innebär att kontrasten mellan vanligt tal och ljudeffekter som explosioner minskar, vilket kan göra att explosionen inte låter lika högljudd och dramatisk.

Lästips: Christian Bale löser bestialiska mord i The Pale Blue Eye

Det finns flera faktorer som kan påverka ljudupplevelsen i filmer och TV-serier, såsom användningen av mindre mikrofoner och ljudmixning som är anpassad för de största biosalongerna.

Läs mer om Dialogue Boost på den officiella nyhetssidan för Prime Video här.

Det här är dynamiskt omfång

Dynamik i ljud beskriver variationerna i ljudnivån mellan de mest tysta och de mest högljudda delarna av en ljudsignal. Detta kan också kallas ”dynamiskt omfång”.

Dynamik kan mätas i decibel (dB) och kan variera från en knappt hörbar tystnad på cirka 0 dB till en öronbedövande hög ljudnivå på över 120 dB.

Ljud med hög dynamik, det vill säga ljud som har en stor skillnad mellan de mest tysta och de mest högljudda delarna, kan ge en kraftfull och dramatisk upplevelse, till exempel i en actionfilm eller ett rockkonsert. Å andra sidan kan ljud med låg dynamik, det vill säga där skillnaden mellan de mest tysta och de mest högljudda delarna är minimal, ge en mer avslappnad och lugnande upplevelse, exempelvis i en avslappningsmusik.

Dynamik är också en viktig faktor att överväga när man mixar och producerar ljud, eftersom för stor dynamik kan göra det svårt för lyssnaren att höra viktig information som tal eller sångtext, medan för liten dynamik kan göra ljudet platt och tråkigt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.