Så stoppar Netflix dig från kontodelning (platskontroller)

Neflix logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Netflix ogillar verkligen delning av konton. Det är ett (påstått) stort problem för filmtjänsten och om vi ska tro de senaste uppgifterna så förlorar Netflix igenomsnitt sex miljarder dollar årligen på kontodelning.

Det är sex miljarder anledningar för Netflix att stoppa kontodelning en gång för alla. Inte minst då delningen beräknas kosta filmindustrin totalt 25 miljarder årligen. Ouch, det är rejält mycket pengar.


Netflix har länge sagt att de planera att stoppa kontodelning. Exakt hur det skulle gå till har inte avslöjats, men idag vet vi hur Netflix vill stoppa dig från att låta familj och vänner använda samma konto, eller tvärtom.

Netflix: Nu finns rumsligt ljud till fler filmer och serier

The Net
Du kan inte längre kontodela så att dina vänner får se den här filmklassikern – The Net. Foto: Netflix

Genom att identifera vart du huvudsakligen använder Netflix-kontot, bland annat genom att identifiera din IP-adress i kombination med enhetsID och kontoaktivetet, så förstår tjänsten vart du bor. Om någon annan försöker komma åt ditt konto från en annan plats så blir det tvärstopp i framtiden.

En potentiell möjlighet att kringgå ”problemet” för kontodelare är att erbjuda VPN-anslutning till hemnätverket för de som lånar kontot. Det är dock flera extra steg som komplicerar det hela, men det är sannolikt möjligt att göra om inte Netflix blockerar alla VPN-anslutningar rakt av.

För att använda ditt Netflix-konto problemfritt framöver så måste du logga in från hemmet minst en gång varje månad, eller var 31:e dag.

Frågan är nu hur Netflix lagrar informationen om att du inte är hemma när du försöker komma åt tjänsten utanför hemmet. Det finns stor potential för Netflix att lagra platsinformation om miljontals användare världen över och sälja den vidare.

Via FastCompany

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.