Netflix: Nu finns rumsligt ljud till fler filmer och serier

Neflix logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Gratis filmälskare, nu har Netflix betydligt fler filmer och serier som kan spela så kallat rumsligt ljud. Det ger inte samma effekt som om du har ett ljudsystem som är anpassat för Dolby Atmos, men det ger ändå en starkare upplevelse än bara stereoljud.

Redan i juli förra året introducerades stödet för rumsligt ljud, men i mycket begränsad omfattning på ett litet antal titlar. Idag växlar Netflix upp rejäl och lägger på det utökade ljudstödet till sina 700 populäraste filmer och serier.

För att ta del av fördelarna med rumsligt ljud så måste du inte ha någon speciell utrustning för bästa ljudupplevelse, det räcker med stereohögtalare eller hörlurar. Däremot krävs att du är en Premium-prenumerant. Det ger dig dessutom fler enheter att ladda ner videomaterial för offline-titande, från fyra till sex enheter.

Tänk på att ett surroundsystem och Dolby Atmos rent tekniskt ger en bättre upplevelse. Med högtalare i taket (eller uppåtriktade) så får du en känsla av rymd som rumsligt ljud har svårt att simulera, men så kallat Spatial Audio är ändå klart bättre än vanligt stereoljud.

Fördelen med det nya ljudstödet är att du får en starkare upplevelse med simulerat surroundljud som inte bara omsluter på sidorna och bakifrån, utan även ovanifrån.

Här är några av filmerna och serierna som stöder rumsligt ljud idag:

  • Stranger Things
  • The Watcher
  • Wednesday
  • Glass Onion: A Knives Out Mystery

Via Netflix och The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.