IMAX Enhanced på Disney Plus – allt du måste veta

Disney

Utvalda filmer och serier på Disney Plus har stöd för IMAX Enhanced. Det betyder att antingen hela titeln eller utvalda scener är förbättrade med större bild som gör att de svarta sorgekanterna är mindre än vanligt.

Uppdatering 2023-01-05:
Lade till avsnitt om stöd för ”signature sound som är en nyhet till IMAX Enhanced.

IMAX Enhanced är en nyare standard för hur filmer och serier visas och låter. Tillverkare av tv-apparater och hembiosystem kan samarbeta med Sony och IMAX för att säkerställa att bild och ljud låter ”optimalt enligt filmskaparen”.

I grunden handlar det så klart om marknadsföring och att locka konsumenterna att välja specifika produkter och streamingtjänster. Men ser vi bortom det så erbjuder IMAX Enhanced mer än bara lockande ord.

imax enhanced disney plus doctor strange illu 2022
Det här är skillnaden du kan vänta dig med IMAX Enhanced (vänster) och utan IMAX Enhanced (höger)

Det här är IMAX Enhanced på Disney Plus

Just nu innebär IMAX Enhanced på Disney Plus att bildförhållandet är 1.90:1 istället för 2:39 som filmerna och serierna normalt visas i.

Det betyder att du får samma bredd på filmerna och serierna, men höjden ökar med upp till 26 procent. Du får alltså mer bild i höjdled och därmed tunnare sorgekanter på ovansidan och undersidan av skärmen.

Hur stor skillnad du upplever och hur stor del av filmen som har det nya bildförhållandet beror på vilken titel du strömmar. Vissa filmer eller serier har bara utvalda scener som visas i det förbättrade bildförhållandet medan andra visas helt i IMAX Enhanced.

En nyhet som släpptes under 2023 är stöd för ”signature sound” vilket innebär att DTS-certifierade ljudanläggningar ska ge en upplevelse som bättre bevarar detaljerna i mixen som gjorts för IMAX-biografer.

Det bör innebära att ljudet ”bevarar sitt fulla dynamiska område i originalmixen”. Åtminstone enligt Disney och DTS.

Det här stöds INTE av IMAX Enhanced på Disney Plus

Det är inte bara ett nytt bildförhållande gör att IMAX Enhanced bidrar till en bättre filmupplevelse.

Beroende på vart du kollar så kan standarden även göra att exempelvis gamla filmer upplevs ha renare och klarare bild, och fler detaljer än vad originalet har. Du kan också uppleva att ljudet är bättre än du kommer ihåg från första gången du såg den.

Anledningen är att IMAX Enhanced-titlar har omarbetats med ”smarta algoritmer” som rensat upp och fixat till bilden, samt optimerat ljudkvaliteten så att den är bättre anpassad för moderna ljudsystem.

Exakt hur mycket bättre beror helt på titeln och huruvida du strömmar den eller kollar på en Ultra HD Bluray-skiva.

Observera att Disney Plus endast har stöd för det utökade bildförhållandet och erbjuder INGA ANDRA FÖRDELAR med IMAX Enhanced.

Prylarna som stöder IMAX Enhanced på Disney Plus

Det fina med den här standarden är att du inte måste köpa någon ny och dyr pryl för att se alla förbättringar.

Allt du behöver för att ta del av det utökade bildförhållandet är en pryl som stöds officiellt av Disney Plus. Exempelvis en nyare tv-modell med Disneys officiella app eller en mediaspelare, som Apple TV.

Den stora nackdelen med IMAX Enhanced

Allt är inte bra och trevligt med IMAX Enhanced. Det finns faktiskt en stor nackdel också som varken Sony eller Disney pratar högt om.

Och det är att när du kollar på den ”förbättrade” versionen med mer bild i höjdled så är den inte anpassad för din lilla tv i hemmet, utan för de megastora bildskärmarna som finns i IMAX-biograferna.

Problemet? Du får väldigt mycket så kallad negativ yta i överkant som egentligen inte är tänkt att visas i den klassiska versionen av filmen eller serien. Det är inget du lägger märke till om du kollar på en biograf med den enorma bildutan, men på din 55-tums eller 65-tums tv så blir det mycket märkbart.

Inramningen av objektet på bilden blir inte så snävt som tänkt vilket betyder att bildspråket riskerar att ändras så att den tänkta känslan försvinner. Det är inte ett problem för alla, men absolut värt att nämnas.

Här är en video som demonstrerar problemet och förklarar närmare vad du måste tänka på.

doctor strange in the multiverse of madness disney plus 2022
Doctor Strange and the Multiverse of Madness kan visas i IMAX Enhanced.

Alla filmer som stöder IMAX Enhanced

disney plus imax enhanced choose version 2022

Så väljer du IMAX Enhanced

Alla filmer och serier på Disney Plus som stöder det nyare formatet har en speciell flik som heter ”VERSIONER”. För att kolla på IMAX Enhanced-versionen så öppnar du fliken och väljer den du vill kolla på.

Det är tydligt markerat under respektive alternativ vad du väljer. Det står även om IMAX Enhanced-versionen har utökade bildförhållandet under utvalda sekvenser eller om det är allt material som är utökat.

För mer information IMAX Enhanced så kan du läsa här:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.