BMW i3 tillverkas inte längre – sista bilen har rullat av bandet

bmw i3 interior unsplash sharenow

Pionjären BMW i3 tillverkas inte längre. Elbilen som var en av de första att nå Sverige har för sista gången rullat av bandet och med det slutar en era som tog sin början 2013 när de första bilarna introducerades.

BMW i3 har funnits att köpa i två varianter. Den ena är helt eldriven medan den andra är en elbil med tillhörande bensinmotor som komplement. Den senare slutade att tillverkas redan 2019.

Mest sålda elbilarna i Sverige (2014 till 2022)

Totalt har det sålts fler än 250 000 exemplar av bilmodellen och de har spridits till 74 länder. Bara under 2021 920 exemplar på den svenska marknaden. Det gör bilen till den 15:e mest sålda bilmodellen förra året. I slutet på 2021 fanns strax över 4 000 exemplar registrerade i Sverige.

Tillverkningen har uteslutande skett i BMW:s fabrik i Leipzig, Tyskland. Där tillverkades även syskonmodellerna i BMW:s 1-serie och 2-serie. Tomrumet som i3-modellen lämnar kommer att fyllas av tredje generationens Mini Countryman som är en hybridvariant.

Befintliga Mini Countryman kostar från 458 500 kronor och har i sitt grundutförande fyrhjulsdrift, 220 hästkrafter och en räckvidd på 50 km med bara eldrift. Bilen gör 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder. De första exemplaren av nya, tredje generationens Mini Countryman är planerade att rulla ut från fabriken under 2023.

BMW i3 Home Run Edition

De tio sista exemplaren av BMW i3 tillverkades i en specialupplaga som kallas ”Home Run Edition”.

Färgalternativen är snävt begränsade till ”Frozen Dark Grey” och ”Frozen Red II”. Insidan har den luxia Suite-interiören med läderdetaljer, extra belysning på insidan, panoramatak och 20-tumsfälgar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.