Nu kan Tesla-bilar äntligen se gropar i vägen

Tesla Model X

Det finns nog inget mer förargligt som bilförare än att missa det där potthållet och köra rakt över med ena hjulparet. Det slår ordentligt i bilen och är det djupt nog så riskerar du faktiskt rejäla skador i värsta fall.

Om du kör en Tesla Model S eller X så kan dock potthål och andra vägskador snart vara blott ett minne. Med en ny uppdatering (2022.20) till din Tesla så kan den identifiera skador på vägen och anpassa fjädringen dynamiskt för att minska skaderisken.

Världens snabbaste Tesla körde i 348 km/h (Model S Plaid)

Funktionen aktiveras automatiskt när du väljer komfortalternativet under inställningen för ”Adaptive Suspension Damping”.

Här ställer du in funktionen:

  1. Gå till Controls > Suspension > Adaptive Suspension Damping
  2. Välj Comfort eller Auto

Det är positivt att fjädringen kan ändras automatiskt för att minska risken för skador om du råkar pricka ett potthål, men mindre så att funktionen inte fungerar precis överallt.

I takt med att Tesla-bilar skannar vägar runt om i världen så kommer kartor med skadad väg att genereras och spridas till alla bilar. Men innan det har skett så är det bara ett mindre antal vägar som faktiskt täcks av den här funktionen.

Dessutom kan du inte aktivera funktionen överhuvudtaget om du använder autopiloten eller den totala självkörningsförmågan.

Observera att varken Tesla Model 3 eller Model Y har tekniken som behövs för att aktivera den automatisk fjädringsjusteringen.

Ljudsignal vid grönt ljus & säkrare bältesåtstramning

En annan nyhet med uppdateringen till 2022.20 är att en ljudsignal spelas i bilen om du inte rullar iväg snabbt nog när ett trafikljus slår om till grönt. Perfekt om du vet med dig att dina tankar svävar iväg när du väntar på att trafiklyset ska slå om.

Tesla-ägare spränger hellre bilen än att betala för svindyra reparationer

Vidare så har Tesla förbättrar säkerheten vid frontalkrock då bältet nu reagerar snabbare än tidigare vid ett större antal typer av frontalkrocker. Åtstramningen över de som sitter i bilen

Och slutligen så kan du äntligen återställa däckinställningen efter ett däckbyte. Du gör det enligt följande:

  1. Gå till Controls > Service > Wheel & Tire Configuration
  2. Välj Tires och sedan att återställa inställningen

Via Teslaoracle

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.