Så tålig är Apple Vision Pro – egentligen

Apple Vision Pro kostar många tusenlappar att reparera när den går sönder. Framför allt den yttre skärmen är rejält kostsam, men den är inte så känslig för stötar som många först trott. Anledningen? Ett inbyggt skärmskydd.

Vision Pro klarar mer än du tror

När YouTube-kanalen AppleTrack skaffade ett exemplar och utsatte den för hårda prövningar visade det sig svårare än väntat att ta sönder AR/VR-glasögonen. Trots upprepade försök att förstöra dem på olika sätt lyckades de bara delvis.

Lästips: Apple Vision Pro är superdyr att reparera

Apple Vision Pro fick utstå ordentliga stötar mot både väggar, möbler och golv. Först efter några rejäla smällar i marken sprack det yttre glaset. Och då behövdes ganska mycket kraft innan det blev yttre åverkan (inre skador kan så klart fortfarande uppstå, även om de inte är direkt synliga).

Trots att det yttre glaset gick sönder kunde AppleTrack fortsätta använda sitt exemplar av Vision Pro. De inre skärmarna var hela och sensorerna fungerade som de skulle.

Ljusblockeraren och hörlurarna är svaga punkter

Något kanalen noterade var att delen som blockerar ljus från att nå dina ögon sitter riktigt dåligt på Vision Pro. Om du plockar upp headsetet genom att hålla i delen kommer den att ramla av och ditt headset åker i backen. Oroväckande dåligt för en produkt som är så framtung menar de.

De noterar också att varningar om närstående objekt är begränsade till speciella användningslägen.

Lästips: Apple Vision Pro ger användare nackbesvär

Med Meta Quest-serien får du omedelbar see-through och skarpt röda varningar om du kommer för nära exempelvis en vägg eller något annat. Med Vision Pro får du bara en liten avisering på skärmen i form av en pratbubbla. Om ens det ibland. Och i många fall kommer varningen för sent.

Videons uppdelning

Videon som är på cirka 10 minuter är uppdelad på flera sektioner:

  • Intro
  • Light seal warning
  • Wall/Bump testing
  • First drop tests
  • Bigger drop
  • Extreme drops
  • Final thoughts

Det är absolut värt att gå igenom hela videon om du är det minsta nyfiken på hur mycket Vision Pro klarar innan den går sönder.

Obs: Tänk på att du inte får se videon som den definitiva sanningen. Det här är verkligen för AppleTrack – men just din Vision Pro kan gå sönder mycket snabbare om du har otur.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.