Snart kan du installera en extra SSD-enhet i din Playstation 5. Sony har släppt en beta-version av systemmjukvaran som låser upp M.2-platsen innanför sidopanelen på spelkonsolen. Men innan du springer iväg och köper en superdyr SSD-enhet så finns några saker att tänka på – här är åtta saker du måste veta innan du sätter igång.
- Hårda krav på SSD-enheten – bara vissa modeller fungerar
- Du måste montera av sidopanel för att komma åt M.2-platsen
- Finns bara beta-mjukvara som låser upp SSD-stödet idag
Läs mer: Gratis Apple TV Plus i 6 månader om du har en Playstation 5
1. Kraven på SSD-enheten är skyhöga
Du kan inte installera vilken SSD som helst i din Playstation 5. För att SSD-enheten ska fungera korrekt krävs en hastighet på minst 5 500 MB/s samt stöd för PCI Express 4.0 4x. Dessutom måste den fysiska storleken vara rätt för att enheten överhuvudtaget ska passa i spelkonsolen.
Här är de officiella kraven från Sony:
- Anslutning: NVME PCI Express 4.0 4x
- 256GB till 4TB
- Hastighet: Minst 5 500 MB/s sekventiell läshastighet
- Modulbredd: 22 mm
- Formfaktor: M.2 typ 2230, 2242, 2260, 2280 eller 22110.
- Sockel: Socket 3 (Key M)
- Total maximal storlek: 110 mm × 25 mm × 11,25mm
- Antal sidor: Både enkelsidiga och dubbelsidiga
Den i skrivande stund enda bekräftat fungerande SSD-enheten är Seagate Firecuda 530. Enheten kostar 1 800 kronor för 500GB vilket är rejält saftigt tycker vi. Räkna dock med att det kommer fler SSD-enheter som certifieras av Sony i framtiden.
2. Du måste montera av sidopanelerna på spelkonsolen
För att komma åt den dolda M.2-platsen krävs att du tar av en av sidopanelerna på din Playstation 5. Tacksamt nog är det enkelt.
Lägg din Playstation 5 ner med PS-logotypen nedåt och strömknappen pekandes mot dig. Lägg båda händerna med handflatorna nära övre, vänstra hörnet och greppa sidopanelen.
Lyft försiktigt uppåt och sedan mot dig. Du hör ett klickljud när sidopanelen släpper från sitt ena fäste. Du kan nu lyfta bort panelen försiktigt och komma åt M.2-platsen.
Det är synd att Sony inte gjorde uppgraderingen lika enkel som på Xbox Series X där en uppgradering är lika enkel som att ansluta ett USB-minne. Men att ta av sidopanelen är inte svårt och förhoppningsvis går allt fint om du bara är försiktig och tar det lugnt.
Läs mer: Cyberpunk 2077 är en bästsäljare på Playstation Store
3. Du kan köra PS5-spel från SSD-lagringen
Ja, du kan installera och köra PS5-spel direkt från din extralagring som ansluts till M.2-platsen.
Nej, du kan INTE köra PS5-spel från en USB-ansluten hårddisk, däremot lagra spelen där tills du vill installera dem på inbyggda lagringen eller SSD-enheten.
Sony säger även att du kan ladda ner spel direkt till SSD-enheten samt uppdatera spelen, precis som om du hade dem på det interna lagringsutrymmet. Snyggt där Sony!
4. SSD-enheten måste ha en kylfläns
Det här är inte ett officiellt krav för att SSD-enheten ska fungera, men om du vill motverka problem som kan uppstå på grund av värmeutveckling så ska du absolut använda kylfläns på SSD-enheten.
Anledningen är att spelkonsolen inte kyler SSD-enheten, så om du kör spel från enheten så kan den bli rejält varm och i värsta fall få sämre prestanda.
En Reddit-användare som testade att montera en Samsung 980 Pro i sin Playstation 5 uppmätte en temperatur på 74 grader utan kylfläns och 50 grader med kylfläns. Temperaturen minskade alltså med 34 procent med en kylfläns.
Sony varnar för att montera kylflänsar ovanpå en SSD-enhet som redan har kylflänsar förmonterade. Genom att montera en fläns ovanpå en annan så motverkas de kylande egenskaperna och SSD-enheten kan bli onödigt varm.
5. Playstation 5 har inte stöd för Host Memory Buffer
Host Memory Buffer är ett minnesgränssnitt som gör att SSD-enheten får åtkomst till det supersnabba, inbyggda DRAM-minnet i processorn. Det minskar svarstiderna och gör att prestandan ökar jämfört med om DRAM-minnet behöver finnas direkt på SSD-enheten.
Tyvärr stöder Playstation 5 inte den här tekniken vilket gör att Host Memory Buffer-kompatibla SSD-enheter kanske inte når den prestanda som specifikationerna säger att den har.
6. Du kan flytta spel mellan inbyggda lagringen och SSD-enheten
Det är enkelt att flytta redan installerade spel mellan den inbyggda lagringen och SSD-enheten. Eller tvärtom om du föredrar det.
Om du redan har installerat ett spel på den inbyggda lagringen och vill flytta det så gör du följande:
- Gå till spelbiblioteket på din Playstation 5.
- Markera spelet du vill flytta > Tryck på Options-knappen
- Välj alternativet Flytta spel och appar
- Upprepa för alla spel och appar du vill flytta till din SSD-enhet
- Slutligen: Välj Flytta för att påbörja processen
Enklare kan det nog inte blir!
Läs mer: Nytt om kommande Playstation VR för PS5 (maj 2021)
7. Använd rätt systemversion i din Playstation 5
Innan SSD-enheten kan fungera så måste du använda rätt version av systemmjukvaran i spelkonsolen.
I skrivande stund när artikeln publicerades fanns bara en beta-version av den mjukvara som krävs för att låsa upp M.2-platsen.
Den som har ett Playstation-konto registrerat i USA, Kanada, Japan, UK, Tyskland eller Frankrike kan anmäla sig som beta-testare, men för användare i Sverige finns inte den möjligheten.
Om du vill prova själv så kan du göra det här.
8. Återställer du systemmjukvaran måste du först ta ut SSD-enheten
Om du väljer att fabriksåterställa din Playstation 5 och gå tillbaka till en version av systemmjukvaran som inte stöder SSD-enheten så MÅSTE du först ta bort lagringen från M.2-platsen.
Väljer du att inte ta bort SSD-enheten först så kan systemmjukvaran potentiellt sluta fungera korrekt och göra att du måste installera en nyare version igen för att fixa problemet.
Lämna ett svar
Visa kommentarer